BISAP Pankreatit Skoru Hesaplama

Beş BISAP kriterini girerek akut pankreatit şiddetini skorlayın.

Nasıl hesaplanır?

Skor, her biri bir puan olan beş ölçütün basit toplamıdır: BUN > 25 mg/dL, bilinç bulanıklığı, SIRS ölçütlerinden ≥ 2 sağlanması, yaş > 60 ve plevral efüzyon varlığı. Araç kan üre azotunu (BUN) mg/dL, yaşı yıl ve hastanın sağladığı SIRS ölçütü sayısını sayı olarak, bilinç durumu ve efüzyonu ise evet/hayır olarak alır. Eşikler kesindir: tam 25 olan BUN ya da tam 60 yaş puan getirmez. Toplam 0 ile 5 arasındadır. Araç her toplam için sabit bir yaklaşık mortalite gösterir: 0 için %0,1, 1 için %0,4, 2 için %1,6, 3 için %3,6, 4 için %7,4 ve 5 için %9,5. Bunlar toplum düzeyinde tahminlerdir, tek bir hasta için öngörü değildir; skor klinik yargıyı destekler, yerini almaz.

Örnek hesaplama

Akut pankreatitli 67 yaşındaki bir hastada BUN 32 mg/dL, bilinç normal, iki SIRS ölçütü sağlanıyor ve görüntülemede plevral efüzyon var. BUN 25'in üstünde olduğu için 1 puan. Bilinç normal, yani 0. İki SIRS ölçütü eşik olan 2'ye ulaştığından 1 puan. Yaş 67, 60'ın üstünde, 1 puan. Efüzyon 1 puan ekler. Toplam 4 / 5 olur ve araç buna yaklaşık %7,40 mortalite eşlik ettirir. Genellikle skor 3 ve üzerinde daha yakın izlem düşünülür.

Bu örneği dene →

Sık yapılan hatalar

  • Tam 25 olan BUN ya da tam 60 olan yaş için puan vermek. İki ölçüt de eşikten kesin olarak büyük olmalıdır.
  • BUN'u mmol/L olarak ya da üre olarak girmek. Araç BUN'u mg/dL bekler; mmol/L cinsinden üre değeri önce dönüştürülmelidir.
  • SIRS ölçüt sayısını yanlış girmek. Sağlanan ölçüt sayısını (0 ile 4) yazın; tek ölçüt puan getirmez, iki ya da daha fazlası 1 puan verir.
  • İlk 24 saatten sonraki verileri kullanmak. BISAP erken değerlendirme içindir; değerler yatış anından alınmalıdır.
  • Mortalite yüzdesini kişiye özel bir öngörü sanmak. Bu, o skor için sabit bir yaklaşık değerdir ve tek başına karar dayanağı olmamalıdır.

Kaynaklar

Bu hesaplama hakkında

BISAP skoru (Akut Pankreatitte Şiddet için Başucu İndeksi), hastaneye yatışın ilk 24 saati içinde ciddi hastalık ve mortalite riski yüksek hastaları, Ranson kriterleri veya APACHE II gibi skorların gerektirdiği yoğun laboratuvar verisine ihtiyaç duymadan belirlemek için kullanılan basit, 5 puanlık bir klinik araçtır. Şu beş kriterin her biri için birer puan verir: BUN > 25 mg/dL, bilinç bulanıklığı, SIRS (sistemik inflamatuar yanıt sendromu) varlığı, 60 yaş üstü ve görüntülemede plevral efüzyon — B-I-S-A-P kısaltmasını oluşturan bu kriterler — skor 3 veya üzerine çıktığında mortalite riski belirgin şekilde artar.

Bu hesap makinesi BUN değerini (mg/dL), yaşı ve karşılanan SIRS kriteri sayısını sayı olarak, bilinç bulanıklığı ve plevral efüzyon için ise evet/hayır yanıtını alır; toplam BISAP skorunu ve bu skora karşılık gelen yaklaşık mortaliteyi verir. Acil servis hekimleri ve gastroenteroloji uzmanları, 48 saatlik veri gerektiren Ranson kriterleri henüz tamamlanmamışken pankreatit yatışının erken döneminde yoğun bakım seviyesinde izlem mi yoksa standart servis mi gerektiğine karar vermek için bunu kullanır. Gösterilen puan başına ölüm oranları yaklaşıktır; özgün çalışma (Wu ve ark., Gut 2008) skorun kaynağıdır; bu araçtaki tablo 0 puanda %0,1'den 5 puanda %9,5'e çıkar, bu yüzden onu basitleştirilmiş bir yol gösterici olarak okuyun.

Bu faydalı oldu mu?

En fazla 3 tepki seçebilirsiniz.

Yorumlar (1)

  • Editör ekibi

    Ülke dışında sık karşılaşılan bir sorun laboratuvar birimidir. Bu sayfa kan üre azotunu (BUN) mg/dL olarak ister. Raporunuzda üre mg/dL ise 2,14'e bölerek BUN'u bulun; üre mmol/L ise 2,8 ile çarpın. Dolayısıyla BUN için 25 mg/dL sınırı, ürede yaklaşık 53,5 mg/dL'ye denk gelir. Skor yatak başı klinik değerlendirmeyi destekler, onun yerini almaz. Hastanenizin laboratuvarı hangi birimi veriyor?

Popüler hesaplayıcılar

Tüm Hesaplayıcılar