Калкулатор за BISAP скор при панкреатит

Въведете петте критерия на BISAP, за да оцените тежестта на острия панкреатит.

Как се използва

  1. Въведете стойностите си в полетата по-горе.
  2. Натиснете "Изчисли", за да видите резултата.
  3. Използвайте "Сподели", за да изпратите резултата си.

За този калкулатор

Скорът BISAP (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis) е прост 5-точков клиничен инструмент, използван през първите 24 часа от приема за разпознаване на пациенти с по-висок риск от тежко протичане и смъртност, без да са нужни богатите на лабораторни показатели критерии на скорове като Ranson или APACHE II. Той присъжда по една точка за: BUN > 25 mg/dL, нарушено психично състояние, SIRS (синдром на системен възпалителен отговор) налице, възраст > 60 години и плеврален излив при образна диагностика — от началните букви на английските названия се образува абревиатурата B-I-S-A-P — като рискът от смъртност нараства рязко, щом скорът достигне 3 или повече.

Този калкулатор приема BUN в mg/dL, възрастта в години и броя на изпълнените SIRS критерии като числа, плюс отговори да/не за нарушеното психично състояние и плевралния излив, и връща общия скор BISAP заедно с приблизителната смъртност, съответстваща на този скор. Лекарите по спешна медицина и гастроентеролозите го използват в ранния етап на прием по повод панкреатит — когато критериите на Ranson все още са непълни, защото изискват данни за 48 часа — за да помогнат при решението между наблюдение на ниво интензивно отделение и обикновено отделение. Показаните стойности на смъртността по скор са приблизителни; в оригиналното проучване (Wu и др., Gut 2008) смъртността нараства от под 1% в групата с най-нисък риск до над 20% в тази с най-висок, затова ги четете като опростено ръководство.

Беше ли това полезно?

Можете да изберете до 3 реакции.

Коментари

  • Бъдете първият, който ще коментира.

Популярни калкулатори

Всички калкулатори