Calculator scor BISAP pentru pancreatită

Introduceți cele cinci criterii BISAP pentru a evalua severitatea pancreatitei acute.

Cum se folosește

  1. Introduceți valorile necesare în câmpuri.
  2. Apăsați „Calculează” pentru a vedea rezultatul.
  3. Copiați sau distribuiți rezultatul cu butonul „Distribuie”.

Despre acest calculator

Scorul BISAP (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis) este un instrument clinic simplu, cu 5 puncte, folosit în primele 24 de ore de la internare pentru a identifica pacienții cu risc mai mare de boală severă și de mortalitate, fără a necesita criteriile bazate pe multe analize de laborator ale unor scoruri precum Ranson sau APACHE II. Acordă câte un punct pentru: BUN > 25 mg/dL, stare mentală alterată, prezența SIRS (sindrom de răspuns inflamator sistemic), vârstă > 60 de ani și revărsat pleural la imagistică — inițialele denumirilor englezești ale acestor criterii formează acronimul B-I-S-A-P — riscul de mortalitate crescând brusc odată ce scorul ajunge la 3 sau mai mult.

Acest calculator preia valoarea BUN în mg/dL, vârsta în ani și numărul de criterii SIRS îndeplinite ca numere, plus răspunsuri da/nu pentru starea mentală alterată și revărsatul pleural, și returnează scorul BISAP total împreună cu mortalitatea aproximativă corespunzătoare acestui scor. Medicii de urgență și gastroenterologii îl folosesc la începutul unei internări pentru pancreatită — când criteriile Ranson sunt încă incomplete, deoarece necesită date din 48 de ore — pentru a ajuta la decizia între monitorizare la nivel de terapie intensivă și un salon obișnuit. Cifrele de mortalitate afișate pentru fiecare scor sunt aproximative; studiul original (Wu și colab., Gut 2008) a raportat o mortalitate care crește de la sub 1% în grupul cu cel mai mic risc la peste 20% în grupul cu cel mai mare risc, așa că interpretați-le ca pe un ghid simplificat.

A fost util?

Puteți alege până la 3 reacții.

Comentarii

  • Fii primul care comentează.

Calculatoare populare

Toate calculatoarele