BISAP-poängkalkylator för pankreatit

Ange de fem BISAP-kriterierna för att gradera svårighetsgraden av akut pankreatit.

Så här använder du

  1. Ange dina värden i fälten ovan.
  2. Tryck på Beräkna för att se resultatet direkt.
  3. Använd Dela-knappen för att kopiera en länk till ditt resultat.

Om denna kalkylator

BISAP-poängen (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis) är ett enkelt kliniskt verktyg med 5 poäng som används inom de första 24 timmarna efter inläggning för att identifiera patienter med högre risk för svår sjukdom och dödlighet, utan de laboratoriekrävande kriterierna hos poängsystem som Ransons eller APACHE II. Den ger en poäng vardera för: blodurea (BUN) > 25 mg/dL, nedsatt medvetandegrad, förekomst av SIRS (systemiskt inflammatoriskt responssyndrom), ålder > 60 år och pleuravätska vid bilddiagnostik — vilket på engelska bildar akronymen B-I-S-A-P — och dödlighetsrisken stiger kraftigt när poängen når 3 eller högre.

Den här kalkylatorn utgår från BUN i mg/dL, åldern i år och antalet uppfyllda SIRS-kriterier som tal, samt ja/nej-svar för nedsatt medvetandegrad och pleuravätska, och ger den totala BISAP-poängen tillsammans med den ungefärliga dödlighet som hör till den poängen. Akutläkare och gastroenterologer använder den tidigt under en pankreatitinläggning — när Ransons kriterier fortfarande är ofullständiga eftersom de kräver 48 timmars data — för att hjälpa till att avgöra om patienten behöver övervakning på intensivvårdsnivå eller kan vårdas på en vanlig vårdavdelning. De dödlighetssiffror per poäng som visas är ungefärliga; den ursprungliga studien (Wu m.fl., Gut 2008) rapporterade en dödlighet som steg från under 1 % i lägsta riskgruppen till över 20 % i högsta, så läs dem som en förenklad vägledning.

Var det här till hjälp?

Du kan välja upp till 3 reaktioner.

Kommentarer

  • Bli först med att kommentera.

Populära kalkylatorer

Alla räknare