BISAP hasnyálmirigy-gyulladás pontszám kalkulátor

Adja meg az öt BISAP kritériumot az akut pancreatitis súlyosságának pontozásához.

Hogyan használja

  1. Adja meg az értékeit a fenti mezőkben.
  2. Nyomja meg a Számítás gombot, hogy azonnal lássa az eredményt.
  3. A Megosztás gombbal másolhatja ki az eredményéhez vezető hivatkozást.

Erről a kalkulátorról

A BISAP pontszám (az akut hasnyálmirigy-gyulladás súlyosságának ágy melletti indexe) egyszerű, 5 pontos klinikai eszköz, amelyet a felvételt követő első 24 órában használnak a súlyos lefolyású betegségre és a halálozásra magasabb kockázatú betegek azonosítására, anélkül hogy olyan laborigényes kritériumokra lenne szükség, mint a Ranson- vagy az APACHE II-pontszámnál. Egy-egy pontot ad a következőkre: BUN > 25 mg/dL, zavart tudatállapot, SIRS (szisztémás gyulladásos válaszreakció-szindróma) fennállása, 60 év feletti életkor és pleuralis folyadékgyülem a képalkotáson — az angol kifejezések kezdőbetűi kiadják a B-I-S-A-P betűsort —, és a halálozási kockázat meredeken emelkedik, amint a pontszám eléri a 3-at vagy annál többet.

Ez a kalkulátor számként fogadja a BUN-t mg/dL-ben, az életkort években és a teljesült SIRS-kritériumok számát, valamint igen/nem válaszokat a zavart tudatállapotra és a pleuralis folyadékgyülemre, és megadja a teljes BISAP pontszámot az ahhoz tartozó hozzávetőleges halálozással együtt. A sürgősségi orvosok és gasztroenterológusok a hasnyálmirigy-gyulladás miatti felvétel korai szakaszában használják — amikor a Ranson-kritériumok még hiányosak, mert 48 órányi adatot igényelnek —, hogy segítsen eldönteni, intenzív osztályos megfigyelésre vagy általános osztályra van-e szükség. A megjelenített pontszámonkénti halálozási adatok hozzávetőlegesek; az eredeti vizsgálat (Wu et al., Gut 2008) szerint a halálozás a legalacsonyabb kockázatú csoport 1% alatti értékétől a legmagasabb csoport 20% feletti értékéig emelkedett, ezért egyszerűsített útmutatóként olvassa őket.

Hasznos volt ez az oldal?

Legfeljebb 3 reakciót választhat.

Hozzászólások

  • Írja meg az első hozzászólást.

Népszerű kalkulátorok

Összes kalkulátor