Калкулатор BISAP скора за панкреатитис

Унесите пет BISAP критеријума за процену тежине акутног панкреатитиса.

Како се користи

  1. Унесите потребне вредности у поља.
  2. Кликните на „Израчунај“ да бисте видели резултат.
  3. Копирајте или поделите резултат дугметом „Подели“.

О овом калкулатору

BISAP скор (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis) је једноставан клинички алат од 5 бодова који се користи у прва 24 сата од пријема да се идентификују пацијенти са повећаним ризиком од тешког облика болести и смртности, без потребе за лабораторијски захтевним критеријумима скорова као што су Рансонов или APACHE II. Додељује по један бод за: BUN > 25 mg/dL, поремећај свести, присутан SIRS (синдром системског инфламаторног одговора), старост > 60 година и плеурални излив на снимку — чији почетни слови у енглеском називу чине акроним B-I-S-A-P — при чему ризик од смртности нагло расте када скор достигне 3 или више.

Овај калкулатор узима BUN у mg/dL, старост у годинама и број испуњених SIRS критеријума као бројеве, плус одговоре да/не за поремећај свести и плеурални излив, и враћа укупан BISAP скор заједно са приближном смртношћу која иде уз тај скор. Лекари хитне помоћи и гастроентеролози користе га рано у пријему због панкреатитиса — када су Рансонови критеријуми још непотпуни јер захтевају податке од 48 сати — да би одлучили између надзора на нивоу јединице интензивне неге и стандардног одељења. Приказане вредности смртности по скору су приближне; оригинална студија (Wu et al., Gut 2008) известила је да смртност расте са мање од 1% у групи најнижег ризика на више од 20% у групи највишег, па их читајте као поједностављен водич.

Да ли вам је ово било корисно?

Можете изабрати до 3 реакције.

Коментари

  • Будите први који ће коментарисати.

Популарни калкулатори

Сви калкулатори