Kalkulator Skor Pankreatitis BISAP

Masukkan lima kriteria BISAP untuk menilai keterukan pankreatitis akut.

Cara guna

  1. Masukkan nilai yang diperlukan dalam medan.
  2. Klik “Kira” untuk melihat keputusan.
  3. Salin atau kongsi keputusan dengan butang “Kongsi”.

Mengenai kalkulator ini

Skor BISAP (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis) ialah alat klinikal 5 mata yang mudah, digunakan dalam tempoh 24 jam pertama kemasukan untuk mengenal pasti pesakit yang berisiko lebih tinggi menghidap penyakit teruk dan kematian, tanpa memerlukan kriteria berat makmal bagi skor seperti Ranson atau APACHE II. Ia memberikan satu mata bagi setiap satu daripada: BUN > 25 mg/dL, Status mental terjejas, SIRS (sindrom tindak balas keradangan sistemik) hadir, Umur > 60 tahun, dan Efusi pleura pada pengimejan — huruf pertama istilah Inggerisnya mengeja akronim B-I-S-A-P — dengan risiko kematian meningkat mendadak apabila skor mencapai 3 atau lebih.

Kalkulator ini mengambil BUN dalam mg/dL, umur dalam tahun dan bilangan kriteria SIRS yang dipenuhi sebagai nombor, serta jawapan ya/tidak untuk status mental terjejas dan efusi pleura, lalu memulangkan jumlah skor BISAP bersama anggaran kematian yang sepadan dengan skor itu. Pakar perubatan kecemasan dan pakar gastroenterologi menggunakannya awal dalam kemasukan pankreatitis — apabila kriteria Ranson masih belum lengkap kerana ia memerlukan data 48 jam — untuk membantu memutuskan pemantauan tahap ICU berbanding wad biasa. Angka kematian bagi setiap skor yang dipaparkan adalah anggaran; kajian asal (Wu et al., Gut 2008) melaporkan kematian meningkat daripada kurang 1% dalam kumpulan berisiko terendah kepada melebihi 20% dalam kumpulan tertinggi, jadi anggaplah ia panduan yang dipermudah.

Adakah ini membantu?

Anda boleh memilih sehingga 3 reaksi.

Komen

  • Jadilah yang pertama memberi komen.

Kalkulator popular

Semua Kalkulator