Kalkulator BISAP bodova za pankreatitis

Unesite pet BISAP kriterija za ocjenu težine akutnog pankreatitisa.

Kako koristiti

  1. Unesite svoje vrijednosti u polja iznad.
  2. Pritisnite Izračunaj da odmah vidite svoj rezultat.
  3. Upotrijebite gumb Podijeli za kopiranje poveznice na svoj rezultat.

O ovom kalkulatoru

BISAP bodovi (indeks težine akutnog pankreatitisa uz bolesnički krevet) jednostavan su klinički alat od 5 bodova koji se primjenjuje unutar prvih 24 sata od prijema kako bi se prepoznali bolesnici s višim rizikom teške bolesti i smrtnosti, bez potrebe za laboratorijski zahtjevnim kriterijima bodovnih sustava poput Ransonovih ili APACHE II. Po jedan bod dodjeljuje se za: BUN > 25 mg/dL, poremećeno stanje svijesti, prisutan SIRS (sindrom sistemskog upalnog odgovora), dob > 60 godina i pleuralni izljev na snimci — početna slova engleskih naziva tih kriterija tvore akronim B-I-S-A-P — a rizik smrtnosti naglo raste kada bodovi dosegnu 3 ili više.

Ovaj kalkulator uzima BUN u mg/dL, dob u godinama i broj ispunjenih SIRS kriterija kao brojeve, uz odgovore da/ne za poremećeno stanje svijesti i pleuralni izljev, te vraća ukupne BISAP bodove zajedno s približnom smrtnošću koja ide uz te bodove. Liječnici hitne medicine i gastroenterolozi koriste ga rano pri prijemu zbog pankreatitisa — kada su Ransonovi kriteriji još nepotpuni jer traže podatke iz 48 sati — kako bi pomogli u odluci o praćenju na razini jedinice intenzivnog liječenja ili na standardnom odjelu. Prikazane vrijednosti smrtnosti po bodovima približne su; izvorna studija (Wu i sur., Gut 2008.) izvijestila je da smrtnost raste s manje od 1 % u skupini najnižeg rizika na više od 20 % u skupini najvišeg, pa ih čitajte kao pojednostavljen vodič.

Je li vam ovo bilo korisno?

Možete odabrati do 3 reakcije.

Komentari

  • Budite prvi koji će komentirati.

Popularni kalkulatori

Svi kalkulatori