Kalkulačka BISAP skóre pankreatitidy

Zadejte pět kritérií BISAP pro vyhodnocení závažnosti akutní pankreatitidy.

Jak používat

  1. Zadejte své hodnoty do polí výše.
  2. Klikněte na "Vypočítat" a zobrazí se výsledek.
  3. Pomocí tlačítka "Sdílet" odešlete svůj výsledek.

O této kalkulačce

Skóre BISAP (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis) je jednoduchý pětibodový klinický nástroj používaný během prvních 24 hodin od přijetí k rozpoznání pacientů s vyšším rizikem těžkého průběhu a úmrtí, aniž by vyžadoval laboratorně náročná kritéria skóre, jako jsou Ransonova kritéria nebo APACHE II. Uděluje po jednom bodu za: BUN > 25 mg/dL, poruchu vědomí, přítomnost SIRS (syndromu systémové zánětlivé odpovědi), věk nad 60 let a pleurální výpotek na zobrazení — podle anglických názvů, z nichž se skládá zkratka B-I-S-A-P — přičemž riziko úmrtí prudce stoupá, jakmile skóre dosáhne 3 a více.

Tato kalkulačka přijímá BUN v mg/dL, věk v letech a počet splněných kritérií SIRS jako čísla, k tomu odpovědi ano/ne pro poruchu vědomí a pleurální výpotek, a vrací celkové skóre BISAP spolu s přibližnou mortalitou, která mu odpovídá. Lékaři urgentní medicíny a gastroenterologové je používají v časné fázi hospitalizace s pankreatitidou — kdy jsou Ransonova kritéria ještě neúplná, protože vyžadují údaje z 48 hodin — jako pomoc při rozhodování mezi monitorováním na úrovni JIP a standardním lůžkovým oddělením. Zobrazené hodnoty mortality pro jednotlivá skóre jsou přibližné; původní studie (Wu a kol., Gut 2008) uvedla, že mortalita stoupá z méně než 1 % v nejnižší rizikové skupině na více než 20 % v nejvyšší, proto je berte jako zjednodušené vodítko.

Byla tato stránka užitečná?

Můžete vybrat až 3 reakce.

Komentáře

  • Buďte první, kdo přidá komentář.

Oblíbené kalkulačky

Všechny kalkulačky