Kalkulator i pikëzimit BISAP për pankreatitin

Vendosni pesë kriteret BISAP për të vlerësuar ashpërsinë e pankreatitit akut.

Si të përdoret

  1. Vendosni vlerat e nevojshme në fushat.
  2. Klikoni “Llogarit” për të parë rezultatin.
  3. Kopjoni ose ndajeni rezultatin me butonin “Ndaj”.

Rreth kësaj llogaritëseje

Pikëzimi BISAP (Indeksi në krevatin e pacientit për ashpërsinë në pankreatitin akut) është një mjet klinik i thjeshtë me 5 pikë që përdoret brenda 24 orëve të para të pranimit për të identifikuar pacientët me rrezik më të lartë për sëmundje të rëndë dhe vdekshmëri, pa kërkuar kriteret e rënduara me analiza laboratorike të pikëzimeve si ai i Ransonit ose APACHE II. Jep një pikë për secilin prej: BUN > 25 mg/dL, statusi mendor i dëmtuar, prania e SIRS (sindroma e përgjigjes inflamatore sistemike), mosha > 60 vjeç dhe efuzioni pleural në imazheri — duke shkruar shkurtesën angleze B-I-S-A-P — me rrezikun e vdekshmërisë që rritet ndjeshëm sapo pikëzimi arrin 3 ose më shumë.

Ky llogaritës merr BUN në mg/dL, moshën në vite dhe numrin e kritereve SIRS të plotësuara si numra, plus përgjigje po/jo për statusin mendor të dëmtuar dhe efuzionin pleural, dhe kthen pikëzimin total BISAP së bashku me vdekshmërinë e përafërt që shoqëron atë pikëzim. Mjekët e urgjencës dhe gastroenterologët e përdorin herët në një pranim për pankreatit — kur kriteret e Ransonit janë ende të paplota sepse kërkojnë të dhëna 48-orëshe — për të ndihmuar në vendimin ndërmjet monitorimit në nivelin e kujdesit intensiv dhe një reparti standard. Shifrat e vdekshmërisë për çdo pikëzim që shfaqen janë të përafërta; studimi origjinal (Wu dhe bashkëautorët, Gut 2008) raportoi vdekshmëri që rritej nga nën 1% në grupin me rrezikun më të ulët në mbi 20% në atë me rrezikun më të lartë, ndaj lexojini si një udhëzues të thjeshtuar.

A ishte e dobishme?

Mund të zgjidhni deri në 3 reagime.

Komentet

  • Bëhu i pari që komenton.

Llogaritësit popullorë

Të gjithë llogaritësit