Kalkulator skali BISAP zapalenia trzustki

Wprowadź pięć kryteriów BISAP, aby ocenić ciężkość ostrego zapalenia trzustki.

Jak korzystać

  1. Wprowadź potrzebne wartości w polach.
  2. Kliknij „Oblicz”, aby zobaczyć wynik.
  3. Skopiuj lub udostępnij wynik przyciskiem „Udostępnij”.

O tym kalkulatorze

Skala BISAP (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis) to prosta, 5-punktowa skala kliniczna stosowana w ciągu pierwszych 24 godzin od przyjęcia do szpitala, by wskazać pacjentów z wyższym ryzykiem ciężkiego przebiegu choroby i zgonu, bez konieczności korzystania z kryteriów wymagających wielu badań laboratoryjnych, takich jak skale Ransona czy APACHE II. Przyznaje po jednym punkcie za: BUN > 25 mg/dL, zaburzenia świadomości, obecność SIRS (systemic inflammatory response syndrome), wiek > 60 lat i wysięk opłucnowy w badaniu obrazowym — co w angielskich nazwach składa się na akronim B-I-S-A-P — a ryzyko zgonu gwałtownie rośnie, gdy wynik osiąga 3 lub więcej.

Kalkulator przyjmuje BUN w mg/dL, wiek w latach i liczbę spełnionych kryteriów SIRS jako liczby, a także odpowiedzi tak/nie dla zaburzeń świadomości i wysięku opłucnowego, i zwraca łączny wynik BISAP wraz z przybliżoną śmiertelnością odpowiadającą temu wynikowi. Lekarze medycyny ratunkowej i gastroenterolodzy używają go na wczesnym etapie hospitalizacji z powodu zapalenia trzustki — gdy kryteria Ransona są jeszcze niekompletne, bo wymagają danych z 48 godzin — by pomóc zdecydować, czy potrzebny jest nadzór na poziomie OIT, czy wystarczy zwykły oddział. Pokazane wartości śmiertelności dla poszczególnych wyników są przybliżone; w oryginalnym badaniu (Wu i wsp., Gut 2008) śmiertelność rosła z poniżej 1% w grupie najniższego ryzyka do ponad 20% w grupie najwyższego, więc traktuj je jako uproszczoną wskazówkę.

Czy ta strona była pomocna?

Możesz wybrać maksymalnie 3 reakcje.

Komentarze

  • Dodaj pierwszy komentarz.

Popularne kalkulatory

Wszystkie kalkulatory