BISAP Pancreatitis Score-calculator

Voer de vijf BISAP-criteria in om de ernst van acute pancreatitis te scoren.

Hoe te gebruiken

  1. Voer de benodigde waarden in de velden in.
  2. Klik op “Berekenen” om het resultaat te zien.
  3. Kopieer of deel het resultaat met de knop “Delen”.

Over deze rekenmachine

De BISAP-score (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis) is een eenvoudig klinisch hulpmiddel met 5 punten dat binnen de eerste 24 uur na opname wordt gebruikt om patiënten met een hoger risico op ernstige ziekte en sterfte te identificeren, zonder de laboratoriumintensieve criteria van scores zoals die van Ranson of APACHE II. Er wordt één punt toegekend voor elk van: BUN > 25 mg/dL, verminderd bewustzijn, aanwezigheid van SIRS (systemisch inflammatoir responssyndroom), leeftijd > 60 jaar en pleurale effusie op beeldvorming — waarbij de beginletters van de Engelse termen het acroniem B-I-S-A-P spellen — waarbij het sterfterisico sterk stijgt zodra de score 3 of hoger bereikt.

Deze calculator neemt de BUN in mg/dL, de leeftijd in jaren en het aantal voldane SIRS-criteria als getallen, plus ja/nee-antwoorden voor verminderd bewustzijn en pleurale effusie, en geeft de totale BISAP-score terug samen met de bijbehorende geschatte sterfte. Spoedeisende-hulpartsen en maag-darm-leverartsen gebruiken hem vroeg in een opname voor pancreatitis — wanneer de criteria van Ranson nog onvolledig zijn omdat ze gegevens van 48 uur vereisen — om te helpen beslissen tussen bewaking op IC-niveau of een gewone afdeling. De getoonde sterftecijfers per score zijn bij benadering; het oorspronkelijke onderzoek (Wu e.a., Gut 2008) meldde dat de sterfte steeg van minder dan 1% in de laagste risicogroep tot meer dan 20% in de hoogste, dus lees ze als een vereenvoudigde richtlijn.

Was dit nuttig?

Je kunt maximaal 3 reacties kiezen.

Reacties

  • Plaats als eerste een reactie.

Populaire rekenmachines

Alle rekenmachines