Калькулятор шкали BISAP при панкреатиті

Введіть п'ять критеріїв BISAP, щоб оцінити тяжкість гострого панкреатиту.

Як користуватися

  1. Введіть свої значення в поля вище.
  2. Натисніть «Обчислити», щоб одразу побачити результат.
  3. Скористайтеся кнопкою «Поділитися», щоб скопіювати посилання на результат.

Про цей калькулятор

Шкала BISAP (індекс тяжкості гострого панкреатиту біля ліжка хворого) — це простий 5-бальний клінічний інструмент, який застосовують у перші 24 години після госпіталізації, щоб виявити пацієнтів із вищим ризиком тяжкого перебігу та смерті, не вдаючись до лабораторно-ємних критеріїв шкал на кшталт Ренсона чи APACHE II. Вона нараховує по одному балу за: BUN > 25 mg/dL, порушення свідомості, наявність SIRS (синдрому системної запальної відповіді), вік > 60 років і плевральний випіт на візуалізації — початкові літери їхніх англійських назв складають акронім B-I-S-A-P, — причому ризик смерті різко зростає, коли бал сягає 3 або більше.

Цей калькулятор бере BUN у mg/dL, вік у роках і кількість виконаних критеріїв SIRS як числа, а також відповіді «так/ні» щодо порушення свідомості та плеврального випоту, і повертає загальний бал BISAP разом із приблизною смертністю, що відповідає цьому балу. Лікарі невідкладної допомоги та гастроентерологи користуються ним на початку госпіталізації з панкреатитом — коли критерії Ренсона ще неповні, бо вимагають даних за 48 годин, — щоб допомогти вирішити між моніторингом рівня інтенсивної терапії та звичайним відділенням. Показані цифри смертності за балами є приблизними; в оригінальному дослідженні (Wu та співавт., Gut 2008) смертність зростала від менш ніж 1 % у групі найнижчого ризику до понад 20 % у групі найвищого, тож сприймайте їх як спрощений орієнтир.

Чи була ця сторінка корисною?

Можна вибрати до 3 реакцій.

Коментарі

  • Залиште перший коментар.

Популярні калькулятори

Усі калькулятори