Kalkulator ocene BISAP za pankreatitis

Vnesite pet meril BISAP za oceno resnosti akutnega pankreatitisa.

Kako uporabljati

  1. V polja vnesite potrebne vrednosti.
  2. Kliknite »Izračunaj«, da vidite rezultat.
  3. Kopirajte ali delite rezultat z gumbom »Deli«.

O tem kalkulatorju

Ocena BISAP (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis, indeks za oceno resnosti akutnega pankreatitisa ob bolnikovi postelji) je preprosto 5-točkovno klinično orodje, ki se uporablja v prvih 24 urah po sprejemu za prepoznavanje bolnikov z večjim tveganjem za hudo bolezen in smrt, brez potrebe po laboratorijsko zahtevnih merilih ocen, kot sta Ransonova ali APACHE II. Po eno točko dodeli za: BUN > 25 mg/dL, motnjo zavesti, prisotnost SIRS (sindrom sistemskega vnetnega odziva), starost > 60 let in plevralni izliv pri slikanju – kar po angleških izrazih črkuje akronim B-I-S-A-P –, pri čemer tveganje umrljivosti močno naraste, ko ocena doseže 3 ali več.

Ta kalkulator vzame BUN v mg/dL, starost v letih in število izpolnjenih meril SIRS kot števila, poleg tega pa odgovora da/ne za motnjo zavesti in plevralni izliv ter vrne skupno oceno BISAP skupaj s približno umrljivostjo, ki ustreza tej oceni. Urgentni zdravniki in gastroenterologi ga uporabljajo zgodaj pri sprejemu zaradi pankreatitisa – ko so Ransonova merila še nepopolna, ker zahtevajo podatke 48 ur –, da se laže odločijo med spremljanjem na ravni intenzivne enote in standardnim oddelkom. Prikazane vrednosti umrljivosti po točkah so približne; izvirna študija (Wu in sod., Gut 2008) je poročala, da umrljivost narašča od manj kot 1 % v skupini z najnižjim tveganjem do več kot 20 % v skupini z najvišjim, zato jih jemljite kot poenostavljeno vodilo.

Ali vam je bilo to v pomoč?

Izberete lahko do 3 odzive.

Komentarji

  • Bodite prvi, ki komentira.

Priljubljeni kalkulatorji

Vsi kalkulatorji