BISAP-score beregner til pankreatitis

Indtast de fem BISAP-kriterier for at score sværhedsgraden af akut pankreatitis.

Sådan bruges den

  1. Indtast dine værdier i felterne ovenfor.
  2. Tryk på "Beregn" for at se resultatet.
  3. Brug "Del" til at sende dit resultat.

Om denne beregner

BISAP-scoren (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis) er et enkelt klinisk redskab med 5 point, der bruges inden for de første 24 timer efter indlæggelsen til at identificere patienter med højere risiko for alvorlig sygdom og dødelighed, uden at man behøver de laboratorietunge kriterier i score som Ransons eller APACHE II. Den giver ét point for hver af følgende: BUN > 25 mg/dL, nedsat bevidsthedstilstand, SIRS (systemisk inflammatorisk responssyndrom) til stede, alder > 60 år og pleuravæske på billeddiagnostik — hvis engelske betegnelser tilsammen danner akronymet B-I-S-A-P — hvor dødelighedsrisikoen stiger kraftigt, når scoren når 3 eller derover.

Denne beregner tager BUN i mg/dL, alderen i år og antallet af opfyldte SIRS-kriterier som tal samt ja/nej-svar for nedsat bevidsthedstilstand og pleuravæske og returnerer den samlede BISAP-score sammen med den omtrentlige dødelighed, der hører til scoren. Akutlæger og gastroenterologer bruger den tidligt i et indlæggelsesforløb med pankreatitis — når Ransons kriterier endnu er ufuldstændige, fordi de kræver data fra 48 timer — som hjælp til at beslutte mellem overvågning på intensivt niveau og en almindelig afdeling. De viste dødelighedstal pr. score er omtrentlige; den oprindelige undersøgelse (Wu et al., Gut 2008) rapporterede, at dødeligheden steg fra under 1 % i den laveste risikogruppe til over 20 % i den højeste, så læs dem som en forenklet vejledning.

Var dette nyttigt?

Du kan vælge op til 3 reaktioner.

Kommentarer

  • Skriv den første kommentar.

Populære beregnere

Alle beregnere