Kalkulačka skóre BISAP pri pankreatitíde

Zadajte päť kritérií BISAP na ohodnotenie závažnosti akútnej pankreatitídy.

Ako používať

  1. Zadajte potrebné hodnoty do polí.
  2. Kliknite na „Vypočítať“ a zobrazí sa výsledok.
  3. Skopírujte alebo zdieľajte výsledok tlačidlom „Zdieľať“.

O tejto kalkulačke

Skóre BISAP (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis) je jednoduchý 5-bodový klinický nástroj používaný v prvých 24 hodinách po prijatí na identifikáciu pacientov s vyšším rizikom ťažkého priebehu a úmrtia, bez potreby laboratórne náročných kritérií skóre, ako sú Ransonove kritériá alebo APACHE II. Udeľuje po jednom bode za: BUN > 25 mg/dL, poruchu vedomia, prítomný SIRS (syndróm systémovej zápalovej odpovede), vek > 60 rokov a pleurálny výpotok na zobrazení — z anglických názvov vzniká akronym B-I-S-A-P — pričom riziko úmrtia prudko rastie, keď skóre dosiahne 3 alebo viac.

Táto kalkulačka vezme BUN v mg/dL, vek v rokoch a počet splnených kritérií SIRS ako čísla, plus odpovede áno/nie na poruchu vedomia a pleurálny výpotok, a vráti celkové skóre BISAP spolu s približnou úmrtnosťou, ktorá k tomuto skóre patrí. Lekári urgentnej medicíny a gastroenterológovia ho používajú včasne pri prijatí s pankreatitídou — keď sú Ransonove kritériá ešte neúplné, pretože vyžadujú údaje za 48 hodín — na pomoc pri rozhodovaní medzi monitorovaním na úrovni JIS a štandardným oddelením. Uvedené miery úmrtnosti podľa skóre sú orientačné; pôvodná štúdia (Wu a kol., Gut 2008) uvádzala, že úmrtnosť rástla z menej než 1 % v skupine s najnižším rizikom na viac než 20 % v skupine s najvyšším rizikom, preto ich čítajte ako zjednodušený sprievodca.

Bola táto stránka užitočná?

Môžete vybrať až 3 reakcie.

Komentáre

  • Pridajte prvý komentár.

Populárne kalkulačky

Všetky kalkulačky