BISAP панкреатит баасынын эсептегичи

Курч панкреатиттин оордугун баалоо үчүн беш BISAP критерийин киргизиңиз.

Кантип колдонуу керек

  1. Жогорудагы талааларга маанилериңизди киргизиңиз.
  2. Натыйжаны заматта көрүү үчүн Эсептөө баскычын басыңыз.
  3. Натыйжаңыздын шилтемесин көчүрүү үчүн Бөлүшүү баскычын колдонуңуз.

Бул калькулятор жөнүндө

BISAP баасы (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis) — курч панкреатиттин оордугун баалоого арналган жөнөкөй 5 упайлуу клиникалык курал, ал ооруканага жаткырылгандан кийинки алгачкы 24 саатта оор өтүү жана өлүм коркунучу жогору бейтаптарды аныктоо үчүн колдонулат жана Ренсондун же APACHE II сыяктуу баалардын лабораториялык критерийлерин талап кылбайт. Ал төмөнкүлөрдүн ар бири үчүн бирден упай берет: BUN > 25 mg/dL, аң-сезимдин бузулушу, SIRS (системалуу сезгенүү жообу синдрому) болушу, жашы > 60 жыл жана плевралдык чыгуу (сүрөт изилдөөлөрүндө) — бул B-I-S-A-P аббревиатурасын түзөт — ал эми баа 3кө же андан жогору жеткенде өлүм коркунучу кескин жогорулайт.

Бул эсептегич BUN-ду mg/dL менен, жашты жылдар менен жана аткарылган SIRS критерийлеринин санын сан катары алып, аң-сезимдин бузулушу жана плевралдык чыгуу боюнча ооба/жок жоопторун кошуп, жалпы BISAP баасын жана ал баага ылайык болжолдуу өлүмдү кайтарат. Тез жардам дарыгерлери жана гастроэнтерологдор аны панкреатит менен жаткырылгандын алгачкы мезгилинде колдонушат — Ренсондун критерийлери дагы толук эмес болгондо, анткени алар 48 сааттык маалыматты талап кылат — реанимациялык мониторинг менен кадимки палатаны тандоого жардам берүү үчүн. Көрсөтүлгөн упай боюнча өлүм көрсөткүчтөрү болжолдуу; баштапкы изилдөөдө (Wu жана башкалар, Gut 2008) өлүм эң төмөн тобокелдик тобунда 1 пайыздан төмөндөн эң жогорку тобокелдик тобунда 20 пайыздан жогоруга чейин өскөн, ошондуктан аларды жөнөкөйлөтүлгөн жетекчилик катары окуңуз.

Бул пайдалуу болдубу?

3 реакцияга чейин тандай аласыз.

Пикирлер

  • Биринчи пикирди сиз жазыңыз.

Популярдуу калькуляторлор

Бардык калькуляторлор