Kalkulator for BISAP-pankreatittscore

Skriv inn de fem BISAP-kriteriene for å score alvorlighetsgraden av akutt pankreatitt.

Slik bruker du den

  1. Skriv inn de nødvendige verdiene i feltene.
  2. Klikk på «Beregn» for å se resultatet.
  3. Kopier eller del resultatet med «Del»-knappen.

Om denne kalkulatoren

BISAP-score (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis) er et enkelt klinisk verktøy med 5 poeng som brukes i løpet av de første 24 timene etter innleggelse for å identifisere pasienter med høyere risiko for alvorlig sykdom og død, uten behov for de laboratoriekrevende kriteriene i skår som Ranson eller APACHE II. Den gir ett poeng for hvert av følgende: BUN > 25 mg/dL, nedsatt bevissthet, til stede SIRS (systemisk inflammatorisk responssyndrom), alder > 60 år og pleuravæske på bildediagnostikk — som i de engelske betegnelsene danner akronymet B-I-S-A-P — med en kraftig økende dødelighetsrisiko når skåren når 3 eller høyere.

Denne kalkulatoren tar BUN i mg/dL, alder i år og antall oppfylte SIRS-kriterier som tall, pluss ja/nei-svar for nedsatt bevissthet og pleuravæske, og gir den totale BISAP-skåren sammen med den omtrentlige dødeligheten som hører til denne skåren. Akuttleger og gastroenterologer bruker den tidlig i en innleggelse for pankreatitt — når Ransons kriterier fortsatt er ufullstendige fordi de krever 48 timer med data — for å avgjøre om pasienten trenger overvåking på intensivnivå eller en vanlig sengepost. Dødelighetstallene som vises per poengsum er omtrentlige; originalstudien (Wu m.fl., Gut 2008) rapporterte at dødeligheten steg fra under 1 % i gruppen med lavest risiko til over 20 % i gruppen med høyest, så les dem som en forenklet veiledning.

Var dette nyttig?

Du kan velge opptil 3 reaksjoner.

Kommentarer

  • Bli den første til å kommentere.

Populære kalkulatorer

Alle kalkulatorer