Калькулятар шкалы BISAP пры панкрэатыце

Увядзіце пяць крытэрыяў BISAP для ацэнкі цяжкасці вострага панкрэатыту.

Як карыстацца

  1. Увядзіце свае значэнні ў палі вышэй.
  2. Націсніце "Разлічыць", каб убачыць вынік.
  3. Скарыстайцеся кнопкай "Падзяліцца", каб адправіць вынік.

Пра гэты калькулятар

Шкала BISAP (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis) — простая 5-бальная клінічная шкала, якую выкарыстоўваюць у першыя 24 гадзіны пасля паступлення, каб выявіць пацыентаў з большай рызыкай цяжкага перабегу і смяротнасці, без аб’ёмных лабараторных крытэрыяў такіх шкал, як шкала Рэнсана або APACHE II. Яна дае па адным балу за: BUN > 25 мг/дл, парушэнне свядомасці, наяўнасць SIRS (сіндрому сістэмнай запаленчай рэакцыі), узрост > 60 гадоў і плеўральны выпот па дадзеных візуалізацыі — па першых літарах англійскіх назваў гэтых крытэрыяў складаецца абрэвіятура B-I-S-A-P — і рызыка смерці рэзка расце, калі бал дасягае 3 або вышэй.

Гэты калькулятар прымае BUN у мг/дл, узрост у гадах і колькасць выкананых крытэрыяў SIRS як лікі, а таксама адказы «так/не» пра парушэнне свядомасці і плеўральны выпот, і вяртае агульны бал BISAP разам з прыблізнай смяротнасцю, што адпавядае гэтаму балу. Урачы неадкладнай дапамогі і гастраэнтэролагі карыстаюцца ім на ранняй стадыі паступлення з панкрэатытам — калі крытэрыі Рэнсана яшчэ няпоўныя, бо патрабуюць даных за 48 гадзін, — каб вырашыць, ці патрэбен маніторынг узроўню рэанімацыі, ці дастаткова звычайнага аддзялення. Паказаныя значэнні смяротнасці для кожнага бала прыблізныя; у першапачатковым даследаванні (Wu і інш., Gut, 2008) смяротнасць расла ад менш чым 1% у групе найменшай рызыкі да больш чым 20% у групе найбольшай, таму разглядайце іх як спрошчаны арыентыр.

Ці была гэтая старонка карыснай?

Можна выбраць да 3 рэакцый.

Каментарыі

  • Будзьце першым, хто пакіне каментарый.

Папулярныя калькулятары

Усе калькулятары