BISAP-Haimatulehduspisteytyslaskuri

Syötä viisi BISAP-kriteeriä pisteyttääksesi akuutin haimatulehduksen vakavuuden.

Käyttöohjeet

  1. Syötä arvosi yllä oleviin kenttiin.
  2. Näe tulos painamalla "Laske".
  3. Lähetä tuloksesi "Jaa"-painikkeella.

Tietoa tästä laskurista

BISAP-pisteytys (Bedside Index for Severity in Acute Pancreatitis) on yksinkertainen 5-pisteinen kliininen työkalu, jota käytetään ensimmäisten 24 tunnin aikana sairaalaan tulosta tunnistamaan potilaat, joilla on suurempi vaikean taudin ja kuoleman riski, ilman Ransonin tai APACHE II:n kaltaisten pisteytysten laboratoriopainotteisia kriteerejä. Siinä annetaan yksi piste kustakin seuraavasta: BUN > 25 mg/dL, häiriintynyt tajunnantaso, SIRS (systeeminen tulehdusvastereaktio) todettu, ikä > 60 vuotta ja keuhkopussin neste kuvantamisessa — englanninkielisten nimitysten alkukirjaimet muodostavat lyhenteen B-I-S-A-P — ja kuolemanriski nousee jyrkästi, kun pistemäärä saavuttaa 3:n tai ylittää sen.

Tämä laskuri ottaa syötteenä BUN-arvon mg/dL:na, iän vuosina ja täyttyneiden SIRS-kriteerien määrän lukuina sekä kyllä/ei-vastaukset häiriintyneestä tajunnantasosta ja keuhkopussin nesteestä ja palauttaa BISAP-kokonaispistemäärän sekä kyseiseen pistemäärään liittyvän likimääräisen kuolleisuuden. Päivystyslääkärit ja gastroenterologit käyttävät sitä haimatulehduksen hoitojakson alkuvaiheessa — kun Ransonin kriteerit ovat vielä puutteelliset, koska ne vaativat 48 tunnin tiedot — päättäessään tehovalvonnan ja tavallisen vuodeosaston välillä. Näytetyt pistekohtaiset kuolleisuusluvut ovat likimääräisiä; alkuperäisessä tutkimuksessa (Wu ym., Gut 2008) kuolleisuuden raportoitiin nousevan alle 1 %:sta pienimmän riskin ryhmässä yli 20 %:iin suurimman riskin ryhmässä, joten lue ne yksinkertaistettuna ohjeena.

Oliko tästä apua?

Voit valita enintään 3 reaktiota.

Kommentit

  • Ole ensimmäinen kommentoija.

Suositut laskimet

Kaikki laskurit