AIMS65-score calculator

Beantwoord de vijf AIMS65-criteria om de score op 5 te krijgen.

Hoe te gebruiken

  1. Voer de benodigde waarden in de velden in.
  2. Klik op “Berekenen” om het resultaat te zien.
  3. Kopieer of deel het resultaat met de knop “Delen”.

Over deze rekenmachine

De AIMS65-score is een gevalideerd klinisch hulpmiddel voor risicostratificatie bij patiënten met acute bloeding in het bovenste maag-darmkanaal, gepubliceerd door Saltzman et al. in 2011. Ze kent één punt toe voor elk van vijf eenvoudige, direct beschikbare criteria — het ezelsbruggetje AIMS65 zelf spelt ze uit: Albumine onder 3,0 g/dL, INR boven 1,5, Mentale status veranderd, Systolische bloeddruk ≤ 90 mmHg en leeftijd van 65 jaar of ouder.

De resulterende score op 5 hangt sterk samen met sterfte in het ziekenhuis, noodzaak van intensieve zorg en verblijfsduur — in tegenstelling tot sommige oudere scores voor maag-darmbloedingen heeft ze geen uitslag van een endoscopie nodig, zodat ze berekend kan worden op het moment dat een patiënt binnenkomt, waardoor ze een snel triagehulpmiddel is voor spoedartsen en maag-darm-leverartsen die beslissen hoe dringend en hoe intensief een bloeding moet worden behandeld.

Was dit nuttig?

Je kunt maximaal 3 reacties kiezen.

Reacties

  • Plaats als eerste een reactie.

Populaire rekenmachines

Alle rekenmachines