Truelove & Witts Şiddet Hesaplama

Şiddeti puanlamak için dışkı sıklığı, kanama, vital ve laboratuvar değerlerini girin.

Nasıl hesaplanır?

Araç, her biri kesin bir eşiğe bağlı altı ölçütten kaç tanesinin karşılandığını sayar: günlük dışkılama sayısı ≥ 6, dışkıda kan (evet), ateş > 37,8 °C, nabız > 90 atım/dk, hemoglobin < 10,5 g/dL ve ESR > 30 mm/sa. Tam sınırdaki değerler (37,8 °C, 90 nabız, 10,5 g/dL, ESR 30) sayılmaz.

Derece Truelove ve Witts ölçütünü izler: günde 6 veya daha fazla kanlı dışkılama ile dört bulgudan (ateş, nabız, hemoglobin, ESR) en az biri Ağır; günde 4'ten az dışkılama ve bu bulguların hiçbiri Hafif; aradaki her durum Orta'dır. Yanında tek satırlık bir not ve karşılanan ölçüt sayısı (örneğin 2 / 6) gösterilir. Altı alan da zorunludur, kan evet (1) veya hayır (0) seçimidir ve ateş santigrat derece olarak girilmelidir. Bu, bilgi amaçlı basit bir kuraldır, tanı değildir; gerçek derecelendirme ve tedavi kararı hekime aittir.

Örnek hesaplama

Bir hastada günde 7 dışkılama, görünür kan, 37,2 °C ateş, 88 nabız, 11,8 g/dL hemoglobin ve 24 mm/sa ESR var. Dışkılama: 7 ≥ 6, karşılandı. Kan: evet, karşılandı. Ateş: 37,2 değeri 37,8'in üstünde değil, karşılanmadı. Nabız: 88, 90'ın üstünde değil, karşılanmadı. Hemoglobin: 11,8 değeri 10,5'in altında değil, karşılanmadı. ESR: 24, 30'un üstünde değil, karşılanmadı. Sonuç: 2 / 6 ölçüt; araç bunu Orta olarak derecelendirir.

Bu örneği dene →

Sık yapılan hatalar

  • Ateşi Fahrenhayt olarak girmek. Normal 98,6 değeri 98,6 °C sayılır ve her zaman ateş olarak işlenir; santigrat kullanın.
  • Hemoglobini g/dL (11,8) yerine g/L (118) olarak girmek. Değer hiçbir zaman 10,5'in altına inmez ve anemi ölçütü hiç sayılmaz.
  • Olağan olmayan tek bir günün dışkılama sayısını girmek ya da yalnızca kanlı dışkıları saymak. Alan günlük toplam dışkılama sayısıdır, kan ise ayrı bir evet/hayır alanıdır.
  • Yalnızca dışkılama ve kanamadan Ağır sonucu beklemek. Ağır için dört bulgudan en az biri de gerekir; o olmadan çok sayıda kanlı dışkılama bile Orta kalır.
  • Sonucu tanı gibi görmek ya da bakımı geciktirmek için gerekçe yapmak. 0 / 6 puanı Hafif olarak gösterilir, ancak etkin hastalığı dışlamaz.

Kaynaklar

Bu hesaplama hakkında

1955'te yayımlanan Truelove & Witts indeksi, ülseratif kolit şiddetini standart bir şekilde derecelendiren ilk yöntemdi ve günümüz klinik pratiğinde hâlâ kullanılan “hafif/orta/ağır” kategorilerinin temelini oluşturur. Şiddeti altı kritere göre sınıflandırır: dışkılama sıklığı, dışkıda görünür kan, ateş, nabız, hemoglobin (anemi) ve ESR (eritrosit sedimantasyon hızı, bir iltihap belirtecidir).

Bu araç altı “ağır” eşikten kaçının karşılandığını sayar — günde 6 veya daha fazla dışkılama, görünür kan, 37,8 °C üzerinde ateş, 90'ın üzerinde nabız, 10,5 g/dL altında hemoglobin, 30'un üzerinde ESR: hiçbiri karşılanmıyorsa hafif, bir ila beşi karşılanıyorsa orta, altısı da karşılanıyorsa ağır olarak derecelendirilir.

Gastroenterologlar bu tür şiddet derecelendirmesini, bir alevlenmenin ayakta tedaviyle yönetilip yönetilemeyeceğine ya da IV steroid için hastaneye yatış gerektirip gerektirmediğine karar vermek için kullanır; daha sonra geliştirilen skorların (Mayo skoru gibi) hâlâ referans aldığı bir ölçüttür. Bu araç yalnızca bilgilendirme amaçlıdır, tıbbi tavsiye yerine geçmez.

Bu faydalı oldu mu?

En fazla 3 tepki seçebilirsiniz.

Yorumlar (1)

  • Editör ekibi

    Bu sayfa altı evet-hayır ölçütünü tek bir anda sayar; bu yüzden farklı günlerden karışık değerler değil, aynı zamanlarda ölçülmüş değerleri girin. Ağır ancak altı ölçüt birden karşılandığında görünür; yani altıdan beşi hâlâ Orta olarak okunur, dolayısıyla yüksek bir sayı etikete bakmaksızın dikkat gerektirir. Bu bir tanı değil, öğrenciler ve bakım verenler için sayma yardımcısıdır. Hekimler ve öğrenciler: ölçütlerin tek tek derecenin yanında listelenmesini ister miydiniz?

Popüler hesaplayıcılar

Tüm Hesaplayıcılar