PESI Skoru Hesaplayıcı

Hastanın yaşını ve klinik bulgularını girerek PESI skorunu ve risk sınıfını hesaplayın.

Nasıl hesaplanır?

Skor yaşla (yıl olarak) başlar ve mevcut her bulgu için sabit puan ekler: erkek cinsiyet +10, kanser +30, kalp yetmezliği +10, kronik akciğer hastalığı +10, nabız dakikada ≥ 110 +20, sistolik kan basıncı < 100 mmHg +30, solunum sayısı dakikada ≥ 30 +20, vücut sıcaklığı < 36 °C +20, bilinç bulanıklığı +60 ve oksijen satürasyonu < %90 +20. Toplam puan sınıfı belirler: 65'e kadar Sınıf I, 66–85 II, 86–105 III, 106–125 IV, 125 üstü V. Mortalite bandı her sınıf için sabit bir metindir, hastaya özel bir hesap değildir. Yaşamsal bulgular gösterilen eşiklerde tam olarak karşılaştırılır (110 puan alır, 100 almaz). Sıcaklık santigrat derece olmalıdır. Erkek dışındaki her cinsiyet puan eklemez; dört evet/hayır bulgusu yalnızca evet seçildiğinde sayılır. Bu araç hekimlere yardımcıdır, tıbbi tavsiye değildir.

Örnek hesaplama

72 yaşında bir kadının nabzı dakikada 112, sistolik basıncı 96 mmHg, solunum sayısı 22, vücut sıcaklığı 36,8 °C ve oksijen satürasyonu %93; kanser, kalp yetmezliği, akciğer hastalığı ya da bilinç bulanıklığı yok. Yaştan başlıyoruz: 72. Kadın cinsiyet 0 ekler. Nabız 112, ≥ 110: +20. Sistolik 96, 100'ün altında: +30. Solunum sayısı 22, sıcaklık 36,8 ve satürasyon %93 puan eklemez. Toplam = 72 + 20 + 30 = 122 puan; bu Sınıf IV'e (106–125) denk gelir ve Yüksek (≈%4,0–11,4) bandıyla gösterilir.

Bu örneği dene →

Sık yapılan hatalar

  • Sıcaklığı Fahrenhayt girmek. 98,6 gibi bir değer hiçbir zaman 36'nın altında olmadığından düşük sıcaklık için +20 sessizce kaçar. Santigrat kullanın.
  • Cinsiyet alanını boş bırakıp puan eklenmediğini sanmak. Bağlantıyla değer gönderilmezse araç erkek varsayar ve 10 puan ekler.
  • Eşikleri yanlış okumak. Tam 110 nabız ve tam 30 solunum sayısı puan alır; tam 100 sistolik basınç, tam 36 sıcaklık ve tam %90 satürasyon puan almaz.
  • Mortalite metnini tek bir hastanın olasılığı sanmak. Metin sınıfın tamamına aittir ve komşu sınıfların bantları örtüşür; kişisel bir tahmin değildir.
  • Skoru pulmoner emboli doğrulanmamış hastada ya da klinik değerlendirmenin yerine kullanmak. İndeks yalnızca doğrulanmış olgular için tasarlanmıştır ve karar hekime aittir.

Kaynaklar

Bu hesaplama hakkında

Pulmoner Emboli Şiddet İndeksi (PESI), akut pulmoner emboli tanısı almış hastalarda 30 günlük mortalite riskini tahmin eden, doğrulanmış bir klinik öngörü kuralıdır ve klinisyenlere hangi hastanın ayaktan tedaviye uygun, hangisinin hastaneye yatışa ihtiyacı olduğuna karar vermede yardımcı olur. Skor, hastanın yaşından (yıl olarak) başlar ve on bağımsız risk faktörüne puan ekler: erkek cinsiyet, kanser, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı, nabız ≥110/dk, sistolik kan basıncı 100 mmHg'nin altında, solunum sayısı ≥30/dk, vücut sıcaklığı 36°C'nin altında, bilinç bulanıklığı ve oksijen satürasyonu %90'ın altında.

Toplam puan hastaları beş risk sınıfına ayırır (I'den V'ye); Sınıf I–II düşük risk (yaklaşık %0–3,5 mortalite: Sınıf I'de yaklaşık %0–1,6, Sınıf II'de %1,7–3,5), Sınıf IV–V ise yüksek risk (%10'un üzerinde olabilen mortalite) kabul edilir. Aujesky ve arkadaşları tarafından geliştirilen ve daha sonra sPESI olarak basitleştirilen PESI, ESC ve ACCP pulmoner emboli kılavuzlarını izleyen acil tıp pratiğinde yaygın olarak kullanılır — ancak her klinik skor gibi hekim değerlendirmesinin yerini almaz, onu destekler; bu hesaplayıcı tıbbi tavsiye niteliği taşımaz.

Bu faydalı oldu mu?

En fazla 3 tepki seçebilirsiniz.

Yorumlar (1)

  • Editör ekibi

    Yaş, skora yıl başına bir puan ekler ve çoğu zaman tek başına sınıfı belirler. Diğer tüm bulguları normal olan 88 yaşındaki bir kadın 88 puan alır ve bu zaten Sınıf III demektir; hızlı nabzı ve düşük tansiyonu olan 40 yaşındaki bir erkek ise 40 + 10 + 20 + 30 = 100 puana ulaşır ve yine Sınıf III'te kalır. Sınıfı tek tek bulgularla birlikte okuyun. Burada sPESI gibi hangi başka skoru görmek istersiniz?

Popüler hesaplayıcılar

Tüm Hesaplayıcılar