Child-Pugh Skoru Hesaplama
Beş bileşen puanını girin; Child-Pugh skorunu ve sınıfını alın.
Sonuç
Nasıl hesaplanır?
Bu araç, sizin önceden belirlediğiniz puanları toplar; laboratuvar değeri almaz. Beş bileşenin (bilirubin, albümin, INR, asit, ensefalopati) her biri için Child-Pugh puan tablosuna göre 1 ile 3 arasında tam sayı puan girersiniz; 1 en hafif bulgu, 3 en ağır bulgudur. Skor toplam = bilirubin + albümin + INR + asit + ensefalopati olup 5 ile 15 arasında çıkar. Sınıf toplama göre verilir: 5-6 arası A Sınıfı, 7-9 arası B Sınıfı, 10-15 arası C Sınıfıdır. Tam sayı olmayan ya da 1-3 dışındaki değer sonuç vermez. Ölçülen bilirubin, albümin veya INR değerini puana çevirme işlemi önce standart puan tablosuyla yapılmalıdır. Skor klinik yargıyı destekler, yerini almaz.
Örnek hesaplama
Sirozlu bir hasta puan tablosuna göre şöyle derecelendirilmiş: bilirubin 2 puan, albümin 2 puan, INR 1 puan, asit 2 puan ve ensefalopati 1 puan. Toplayalım: 2 + 2 + 1 + 2 + 1 = 8. Toplam 8, 7-9 aralığına girdiği için araç 8 skorunu ve B Sınıfını bildirir. INR ve ensefalopati puanları birer fazla (2 ve 2) olsaydı toplam 10 olur ve hasta C Sınıfına geçerdi.
Sık yapılan hatalar
- Bilirubin 2,4 ya da INR 1,7 gibi gerçek laboratuvar değerlerini yazmak. Alanlar her bileşen için puanı (1, 2 veya 3) ister; ondalıklı değer sonuç vermez.
- Varsayılan değer olan 1'i kontrol etmeden bırakmak. Tüm alanlar 1 ile başlar; unutulan bir bileşen sessizce en hafif bulgu sayılır ve toplamı düşürür.
- Normal bir bulgu için 0 girmek. En düşük değer 1 puandır, 0 reddedilir ve sonuç çıkmaz.
- Skoru akut bir hastalık için ya da tek prognoz aracı olarak kullanmak. Kronik karaciğer hastalığını tanımlar ve sınıf geniş bir gruplamadır.
- Sınıfı MELD skoruyla doğrudan kıyaslamak. Bunlar farklı ölçeklere sahip ayrı sistemlerdir ve bu araçla birbirine çevrilemez.
Kaynaklar
- Transection of the oesophagus for bleeding oesophageal varices — Br J Surg, 1973
Bu hesaplama hakkında
Child-Pugh skoru, kronik karaciğer hastalığının (siroz) şiddetini beş klinik ölçütten derecelendirir — toplam bilirubin, serum albümini, INR (kanın pıhtılaşmasının standartlaştırılmış ölçüsü), asit ve hepatik ensefalopati — her biri 1 ile 3 puan arasında değerlendirilir. Bu araç laboratuvar değerlerini puana çevirmez: her bileşen için önceden belirlediğiniz 1, 2 veya 3 puanı girersiniz, araç bunları toplar. Toplam puan (5-15), üç sınıfa karşılık gelir: A Sınıfı (5-6), iyi kompanse hastalık, kısa vadeli prognoz olumlu; B Sınıfı (7-9), belirgin fonksiyonel bozulma; C Sınıfı (10-15), dekompanse, prognozu kötü hastalık.
Hepatologlar ve cerrahlar, sirozlu bir hastanın nakil dışı bir ameliyat öncesi operasyon riskini tahmin etmek, prognozu değerlendirmek ve — tarihsel olarak — karaciğer nakli adaylarını önceliklendirmek için bu skoru kullanır; günümüzde resmi nakil tahsisinde yerini büyük ölçüde daha yeni MELD skoruna bıraksa da, Child-Pugh yatak başı klinik pratikte hâlâ yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Bu faydalı oldu mu?
En fazla 3 tepki seçebilirsiniz.
Popüler hesaplayıcılar
Kredi Hesaplama
Aylık taksit, toplam faiz ve ödeme planını hesaplayın.
Yüzde Hesaplama
Yüzde değişim, indirim ve oran hesaplamaları.
İndirim Hesaplama
İndirimli fiyatı, kazancı ve indirim tutarını hesaplayın.
Vücut Kitle Endeksi (VKİ)
Boy ve kiloya göre vücut kitle endeksini hesaplayın.
Yaş Hesaplama
Doğum tarihinden bugüne tam yıl, ay ve gün cinsinden yaşınızı hesaplayın.
Bileşik Faiz Hesaplama
Ana para, faiz oranı ve süreye göre bileşik faizle nihai tutarı hesaplayın.
Tüm Hesaplayıcılar
- Kredi Hesaplama
- Kar Hesaplama
- İndirim Hesaplama
- Vücut Kitle Endeksi (VKİ)
- Yüzde Hesaplama
- İdeal Kilo Hesaplama
- Yaş Hesaplama
- Gebelik Hesaplama
- Bileşik Faiz Hesaplama
- Bazal Metabolizma (BMR) Hesaplama
- Bahşiş Hesaplama
- Yakıt Maliyeti Hesaplama
- Tarih Farkı Hesaplama
- Uyku Döngüsü Hesaplama
- Günlük Su İhtiyacı Hesaplama
- Basit Faiz Hesaplama
- Kalp Atış Hızı Bölgeleri Hesaplama
- Koşu Temposu Hesaplama
- Evcil Hayvan Yaşı Hesaplama
- Kalori Yakım Hesaplama
- Makro Besin Dağılımı Hesaplama
- TDEE (Toplam Günlük Enerji İhtiyacı) Hesaplama
- Bel-Kalça Oranı Hesaplama
- Takdir ve Teşekkür Belgesi Hesaplama
- Tek Tekrar Maksimum (1RM) Hesaplama
- Yumurtlama (Ovülasyon) Hesaplama
- Elektrik Maliyeti Hesaplama
- Birim Fiyat Hesaplama
- Tasarruf Hedefi Hesaplama
- Başabaş Noktası Hesaplama
- Boya Hesaplama
- Vize-Final Ortalama Hesaplama
- İş Günü Hesaplama
- Saat Farkı (Süre) Hesaplama
- Yakıt Tüketimi Hesaplama
- Sıcaklık Birimi Çevirici
- Fayans (Seramik) Hesaplama
- En-Boy Oranı Hesaplama
- Roma Rakamı Çevirici
- Hedef Kilo Süresi Hesaplama
- Maaş Çevirici (Saatlik-Yıllık)
- Kredi Kartı Doğrulama (Luhn)
- Vücut Yüzey Alanı (BSA) Hesaplama
- Hissedilen Sıcaklık Hesaplama
- Ohm Kanunu Hesaplama
- PPI (Piksel Yoğunluğu) Hesaplama
- Molar Kütle Hesaplama
- Burç Hesaplama (Batı + Çin)
- IBAN Doğrulama
- Ayakkabı Numarası Dönüştürücü
- Ülke Bilgisi (Telefon Kodu) Sorgulama
- Saat Dilimi Farkı (Dünya Saati)
- CAGR (Bileşik Yıllık Büyüme) Hesaplama
- 72 Kuralı Hesaplama
- Kandaki Alkol (Promil) Hesaplama
- Yağsız Vücut Kütlesi (LBM) Hesaplama
- Pisagor Teoremi Hesaplama
- Hız Birimi Dönüştürücü
- İndirme Süresi Hesaplama
- Tarih Hesaplama (Gün Ekle/Çıkar)
Hesaplayıcı bulunamadı
Yorumlar (1)
Toplam, girdiğiniz beş puan kadar güvenilirdir. Asit ve ensefalopati yatak başı klinik değerlendirmelerdir; iki değerlendirici makul biçimde farklı puan verip farklı sınıfa düşebilir. Bilirubin, albümin ve INR için ise önce puan tablosu doğru uygulanmalıdır. Sınıf bir risk grubunu gösterir, karar değildir; tedavi seçimi ilgili hepatoloji ekibine aittir. Hangi bileşeni puanlamak sizin için en zor ve neden belirsiz kalıyor?