Kalkulator Skor Child-Pugh

Masukkan mata lima komponen untuk mendapatkan skor dan kelas Child-Pugh.

Cara guna

  1. Masukkan nilai yang diperlukan dalam medan.
  2. Klik “Kira” untuk melihat keputusan.
  3. Salin atau kongsi keputusan dengan butang “Kongsi”.

Mengenai kalkulator ini

Skor Child-Pugh menggredkan keterukan penyakit hati kronik (sirosis) daripada lima ukuran klinikal — jumlah bilirubin, albumin serum, INR (ukuran pembekuan darah yang dipiawaikan), asites, dan ensefalopati hepatik — masing-masing diskorkan 1 hingga 3 mata. Kalkulator ini tidak menukar nilai makmal: anda memasukkan 1, 2 atau 3 mata yang telah anda tetapkan untuk setiap komponen, dan ia menjumlahkannya. Jumlah (5–15) dipetakan kepada tiga kelas: Kelas A (5–6), penyakit terkompensasi dengan baik dengan prognosis jangka pendek yang baik; Kelas B (7–9), kompromi fungsian yang ketara; dan Kelas C (10–15), penyakit tidak terkompensasi dengan prognosis buruk.

Pakar hepatologi dan pakar bedah menggunakannya untuk menganggar risiko pembedahan pesakit sirosis sebelum pembedahan bukan pemindahan, untuk menilai prognosis, dan — secara sejarah — untuk membantu mengutamakan calon pemindahan hati, walaupun skor MELD yang lebih baharu sebahagian besarnya telah menggantikan Child-Pugh untuk peruntukan pemindahan rasmi manakala ia kekal digunakan secara meluas di sisi katil.

Adakah ini membantu?

Anda boleh memilih sehingga 3 reaksi.

Komen

  • Jadilah yang pertama memberi komen.

Kalkulator popular

Semua Kalkulator