Kalkulator točk Child-Pugh

Vnesite točke petih komponent za pridobitev točk in razreda Child-Pugh.

Kako uporabljati

  1. V polja vnesite potrebne vrednosti.
  2. Kliknite »Izračunaj«, da vidite rezultat.
  3. Kopirajte ali delite rezultat z gumbom »Deli«.

O tem kalkulatorju

Točke Child-Pugh ocenjujejo resnost kronične bolezni jeter (ciroze) na podlagi petih kliničnih meril — skupnega bilirubina, serumskega albumina, INR (standardizirane mere strjevanja krvi), ascitesa in jetrne encefalopatije — pri čemer je vsako ovrednoteno z 1 do 3 točkami. Ta kalkulator ne pretvarja laboratorijskih vrednosti: vnesete 1, 2 ali 3 točke, ki ste jih že dodelili posamezni komponenti, kalkulator pa jih sešteje. Skupna vsota (5–15) se uvrsti v tri razrede: razred A (5–6), dobro kompenzirana bolezen z dobro kratkoročno prognozo; razred B (7–9), pomembna funkcionalna prizadetost; in razred C (10–15), dekompenzirana bolezen s slabo prognozo.

Hepatologi in kirurgi jih uporabljajo za oceno operativnega tveganja bolnika s cirozo pred operacijo, ki ni presaditev, za oceno prognoze in — zgodovinsko — za pomoč pri razvrščanju kandidatov za presaditev jeter, čeprav so novejše točke MELD pri formalnem dodeljevanju organov za presaditev večinoma nadomestile Child-Pugh, ob postelji pa ostajajo v široki uporabi.

Ali vam je bilo to v pomoč?

Izberete lahko do 3 odzive.

Komentarji

  • Bodite prvi, ki komentira.

Priljubljeni kalkulatorji

Vsi kalkulatorji