Child-Pugh-poängräknare

Ange de fem komponentpoängen för att få Child-Pugh-poäng och klass.

Så här använder du

  1. Ange dina värden i fälten ovan.
  2. Tryck på Beräkna för att se resultatet direkt.
  3. Använd Dela-knappen för att kopiera en länk till ditt resultat.

Om denna kalkylator

Child-Pugh-poängen graderar svårighetsgraden av kronisk leversjukdom (cirros) utifrån fem kliniska mått – totalt bilirubin, serumalbumin, INR (ett standardiserat mått på blodets koagulation), ascites och leverencefalopati – som vart och ett poängsätts med 1 till 3 poäng. Den här kalkylatorn omvandlar inga laboratorievärden: du anger de 1, 2 eller 3 poäng du redan har tilldelat varje komponent, och den summerar dem. Summan (5–15) motsvarar tre klasser: klass A (5–6), välkompenserad sjukdom med god prognos på kort sikt; klass B (7–9), betydande funktionsnedsättning; och klass C (10–15), dekompenserad sjukdom med dålig prognos.

Hepatologer och kirurger använder den för att uppskatta en cirrospatients operationsrisk inför annan kirurgi än transplantation, för att bedöma prognosen och – historiskt – för att hjälpa till att prioritera kandidater för levertransplantation, även om den nyare MELD-poängen till stor del har ersatt Child-Pugh för formell tilldelning av organ medan Child-Pugh fortfarande används flitigt vid sängkanten.

Var det här till hjälp?

Du kan välja upp till 3 reaktioner.

Kommentarer

  • Bli först med att kommentera.

Populära kalkylatorer

Alla räknare