Child-Pugh-score calculator

Voer de punten van de vijf componenten in om de Child-Pugh-score en klasse te krijgen.

Hoe te gebruiken

  1. Voer de benodigde waarden in de velden in.
  2. Klik op “Berekenen” om het resultaat te zien.
  3. Kopieer of deel het resultaat met de knop “Delen”.

Over deze rekenmachine

De Child-Pugh-score graadt de ernst van chronische leverziekte (cirrose) aan de hand van vijf klinische maten — totaal bilirubine, serumalbumine, INR (een gestandaardiseerde maat voor bloedstolling), ascites en hepatische encefalopathie — die elk met 1 tot 3 punten worden beoordeeld. Deze calculator rekent geen labwaarden om: je voert de 1, 2 of 3 punten in die je al aan elk onderdeel hebt toegekend, en hij telt ze bij elkaar op. Het totaal (5–15) komt overeen met drie klassen: Klasse A (5–6), goed gecompenseerde ziekte met een goede prognose op korte termijn; Klasse B (7–9), aanzienlijke functionele beperking; en Klasse C (10–15), gedecompenseerde ziekte met een slechte prognose.

Hepatologen en chirurgen gebruiken de score om het operatierisico van een patiënt met cirrose in te schatten vóór een operatie die geen transplantatie is, om de prognose te beoordelen en — van oudsher — om te helpen bij het prioriteren van kandidaten voor een levertransplantatie. De nieuwere MELD-score heeft Child-Pugh voor de formele toewijzing van transplantaten grotendeels vervangen, maar Child-Pugh wordt aan het bed nog volop gebruikt.

Was dit nuttig?

Je kunt maximaal 3 reacties kiezen.

Reacties

  • Plaats als eerste een reactie.

Populaire rekenmachines

Alle rekenmachines