Калкулатор за резултат Child-Pugh

Въведете точките на петте компонента, за да получите резултата и класа Child-Pugh.

Как се използва

  1. Въведете стойностите си в полетата по-горе.
  2. Натиснете "Изчисли", за да видите резултата.
  3. Използвайте "Сподели", за да изпратите резултата си.

За този калкулатор

Резултатът Child-Pugh степенува тежестта на хроничното чернодробно заболяване (цироза) по пет клинични показателя — общ билирубин, серумен албумин, INR (стандартизирана мярка за съсирването на кръвта), асцит и чернодробна енцефалопатия — всеки оценяван с 1 до 3 точки. Този калкулатор не преобразува лабораторни стойности: въвеждате 1, 2 или 3 точки, които вече сте определили за всеки компонент, и той ги сумира. Общата сума (5–15) съответства на три класа: клас A (5–6), добре компенсирано заболяване с добра краткосрочна прогноза; клас B (7–9), значително функционално нарушение; и клас C (10–15), декомпенсирано заболяване с лоша прогноза.

Хепатолозите и хирурзите го използват, за да оценят оперативния риск на пациент с цироза преди нетрансплантационна операция, за да преценят прогнозата и — исторически — за да помогнат при приоритизирането на кандидати за чернодробна трансплантация, макар че по-новият резултат MELD до голяма степен е заменил Child-Pugh за официалното разпределяне на трансплантации, докато Child-Pugh остава широко използван до леглото на пациента.

Беше ли това полезно?

Можете да изберете до 3 реакции.

Коментари

  • Бъдете първият, който ще коментира.

Популярни калкулатори

Всички калкулатори