Child-Pugh pontszám kalkulátor

Adja meg az öt komponens pontjait a Child-Pugh pontszámhoz és osztályhoz.

Hogyan használja

  1. Adja meg az értékeit a fenti mezőkben.
  2. Nyomja meg a Számítás gombot, hogy azonnal lássa az eredményt.
  3. A Megosztás gombbal másolhatja ki az eredményéhez vezető hivatkozást.

Erről a kalkulátorról

A Child-Pugh pontszám a krónikus májbetegség (cirrhosis) súlyosságát osztályozza öt klinikai mutató — az összbilirubin, a szérum albumin, az INR (a véralvadás szabványosított mérőszáma), az ascites és a hepaticus encephalopathia — alapján, amelyeket egyenként 1–3 ponttal pontoznak. Ez a kalkulátor nem váltja át a laboratóriumi értékeket: Ön adja meg az egyes összetevőkhöz már hozzárendelt 1, 2 vagy 3 pontot, és a kalkulátor összeadja őket. Az összeg (5–15) három osztályba sorolódik: az A osztály (5–6) jól kompenzált betegség jó rövid távú prognózissal; a B osztály (7–9) jelentős funkcionális károsodás; a C osztály (10–15) dekompenzált, rossz prognózisú betegség.

A hepatológusok és a sebészek ezzel becslik a cirrhosisos beteg műtéti kockázatát nem transzplantációs műtét előtt, a prognózis felméréséhez, és — történelmileg — a májátültetési jelöltek rangsorolásához, bár az újabb MELD-pontszám a hivatalos transzplantációs elosztásban nagyrészt felváltotta a Child–Pugh-t, az ágy mellett viszont továbbra is széles körben használják.

Hasznos volt ez az oldal?

Legfeljebb 3 reakciót választhat.

Hozzászólások

  • Írja meg az első hozzászólást.

Népszerű kalkulátorok

Összes kalkulátor