Kalkulator skali Childa-Pugha

Wprowadź punkty pięciu składników, aby uzyskać wynik i klasę Childa-Pugha.

Jak korzystać

  1. Wprowadź potrzebne wartości w polach.
  2. Kliknij „Oblicz”, aby zobaczyć wynik.
  3. Skopiuj lub udostępnij wynik przyciskiem „Udostępnij”.

O tym kalkulatorze

Skala Childa-Pugha ocenia ciężkość przewlekłej choroby wątroby (marskości) na podstawie pięciu miar klinicznych — bilirubiny całkowitej, albuminy w surowicy, INR (ustandaryzowanej miary krzepnięcia krwi), wodobrzusza i encefalopatii wątrobowej — z których każdą punktuje się od 1 do 3 punktów. Ten kalkulator nie przelicza wyników badań laboratoryjnych: wpisujesz 1, 2 lub 3 punkty, które już przypisano każdemu składnikowi, a on je sumuje. Suma (5–15) odpowiada trzem klasom: klasa A (5–6), dobrze wyrównana choroba z dobrym rokowaniem krótkoterminowym; klasa B (7–9), znaczne upośledzenie czynności; oraz klasa C (10–15), choroba niewyrównana ze złym rokowaniem.

Hepatolodzy i chirurdzy używają jej do oszacowania ryzyka operacyjnego pacjenta z marskością przed zabiegiem innym niż przeszczep, do oceny rokowania oraz — historycznie — do pomocy w ustalaniu kolejności kandydatów do przeszczepu wątroby, choć nowsza skala MELD w dużej mierze zastąpiła skalę Childa-Pugha przy formalnym przydziale narządów do przeszczepu, podczas gdy przy łóżku chorego nadal jest szeroko stosowana.

Czy ta strona była pomocna?

Możesz wybrać maksymalnie 3 reakcje.

Komentarze

  • Dodaj pierwszy komentarz.

Popularne kalkulatory

Wszystkie kalkulatory