Kalkulačka skóre Child-Pugh

Zadajte body piatich zložiek na získanie skóre a triedy Child-Pugh.

Ako používať

  1. Zadajte potrebné hodnoty do polí.
  2. Kliknite na „Vypočítať“ a zobrazí sa výsledok.
  3. Skopírujte alebo zdieľajte výsledok tlačidlom „Zdieľať“.

O tejto kalkulačke

Skóre Child-Pugh hodnotí závažnosť chronického ochorenia pečene (cirhózy) z piatich klinických ukazovateľov — celkový bilirubín, sérový albumín, INR (štandardizované meranie zrážanlivosti krvi), ascites a hepatálna encefalopatia — pričom každý sa hodnotí 1 až 3 bodmi. Táto kalkulačka neprevádza laboratórne hodnoty: zadáte 1, 2 alebo 3 body, ktoré ste už každej zložke pridelili, a kalkulačka ich sčíta. Súčet (5–15) zodpovedá trom triedam: trieda A (5–6), dobre kompenzované ochorenie s dobrou krátkodobou prognózou; trieda B (7–9), výrazné funkčné zhoršenie; a trieda C (10–15), dekompenzované ochorenie so zlou prognózou.

Hepatológovia a chirurgovia ho používajú na odhad operačného rizika pacienta s cirhózou pred netransplantačným chirurgickým zákrokom, na posúdenie prognózy a — historicky — na pomoc pri určovaní priority kandidátov na transplantáciu pečene, hoci novšie skóre MELD pri formálnom prideľovaní transplantátov Child-Pugh z veľkej časti nahradilo, no pri lôžku sa stále široko používa.

Bola táto stránka užitočná?

Môžete vybrať až 3 reakcie.

Komentáre

  • Pridajte prvý komentár.

Populárne kalkulačky

Všetky kalkulačky