Калкулатор скора Child-Pugh

Унесите поене пет компоненти да бисте добили скор и класу Child-Pugh.

Како се користи

  1. Унесите потребне вредности у поља.
  2. Кликните на „Израчунај“ да бисте видели резултат.
  3. Копирајте или поделите резултат дугметом „Подели“.

О овом калкулатору

Child-Pugh скор оцењује тежину хроничне болести јетре (цирозе) на основу пет клиничких мера — укупни билирубин, серумски албумин, INR (стандардизована мера згрушавања крви), асцитес и хепатичка енцефалопатија — свака се оцењује са 1 до 3 поена. Овај калкулатор не претвара лабораторијске вредности: уносите 1, 2 или 3 поена које сте већ доделили свакој компоненти, а он их сабира. Збир (5–15) одговара трима класама: класа A (5–6), добро компензована болест са добром краткорочном прогнозом; класа B (7–9), значајно функционално оштећење; и класа C (10–15), декомпензована болест са лошом прогнозом.

Хепатолози и хирурзи га користе да процене оперативни ризик пацијента са цирозом пре операције која није трансплантација, да оцене прогнозу и — историјски — да помогну у давању приоритета кандидатима за трансплантацију јетре, мада је новији MELD скор у великој мери заменио Child-Pugh за формалну расподелу трансплантата, док се Child-Pugh и даље широко користи уз кревет болесника.

Да ли вам је ово било корисно?

Можете изабрати до 3 реакције.

Коментари

  • Будите први који ће коментарисати.

Популарни калкулатори

Сви калкулатори