Pnömoni Şiddet İndeksi Hesaplayıcı

Basitleştirilmiş bir pnömoni şiddet skoru için yaş, cinsiyet ve vital bulguları girin.

Nasıl hesaplanır?

Bu, eğitim amaçlı basitleştirilmiş bir puan hesabıdır. Yaşı yıl olarak temel alır, sonra düzeltir: kadın cinsiyet için −10, bakımevinde yaşıyorsa +10, bilinç değişikliği için +20, dakikada 30 ve üzeri solunum hızı için +20, sistolik kan basıncı 90 mmHg altındaysa +20, ateş 35 °C altında ya da en az 40 °C ise +15, nabız 125 ve üzerindeyse +10. Bakımevi ve bilinç durumu 0 (hayır) ya da 1 (evet) olarak girilir; sıfır olmayan her sayı evet sayılır ve kadın dışındaki her cinsiyet erkek olarak puanlanır.

Toplam, gösterilen sınıfı belirler: 70'e kadar Sınıf I–II, 71 ile 90 arası Sınıf III, 91 ile 130 arası Sınıf IV, 130'un üstü Sınıf V olur ve her biri yaklaşık bir ölüm oranı aralığıyla yazılır. Sıfır ya da negatif yaş veya eksik bir vital bulgu sonuç vermez. Tam klinik kuralın hesaba kattığı laboratuvar değerleri, oksijen satürasyonu ve kronik hastalıklar dahil değildir; bu yüzden sonuç bir tahmindir ve bir hastanın nerede tedavi edileceğine karar vermek için kullanılamaz.

Örnek hesaplama

72 yaşında, bakımevinde yaşamayan, bilinci açık bir kadın: solunum hızı 32, sistolik basınç 85, ateş 38,1 °C, nabız 110. Yaşla başlanır: 72. Kadın: 72 − 10 = 62. Solunum hızı 32, 30'a eşit ya da fazla: +20 = 82. Sistolik 85, 90'ın altında: +20 = 102 puan. 38,1 ateş 35 ile 40 aralığında ve 110 nabız 125'in altında olduğundan bir şey eklemez. 102, 91 ile 130 arasında kaldığı için araç Sınıf IV (orta–yüksek) gösterir; mortalite aralığı yaklaşık %8–9'dur.

Bu örneği dene →

Sık yapılan hatalar

  • Toplamı tam bir PSI/PORT sonucu saymak. Laboratuvar bulguları ve kronik hastalıklar bu sürümde yoktur; bu yüzden hasta, gösterilen sınıftan daha yüksek riskte olabilir.
  • Kan basıncı olarak diyastolik ya da ortalama değeri girmek. Kural sistolik değeri kullanır ve puan ekleyen 90 mmHg altı sistolik basınçtır.
  • Ateşi Fahrenhayt girmek. 102 °F ateşi 102 diye yazarsanız 40 °C'nin çok üstünde sayılır ve 15 puan ekler (örnekteki hasta 102'den 117'ye çıkar); normal 98,6 değeri de aşırı sıcaklık gibi puanlanır.
  • Bakımevi ya da bilinç alanlarına sözcük yazmak. Bunlar 0 veya 1 olmalıdır.
  • Mortalite aralığını kişisel bir öngörü sanmak. Bu, sınıfla birlikte yazılan bir grup aralığıdır, tek bir hastanın olasılığı değildir ve araç tıbbi tavsiye olmadığını belirtir.

Kaynaklar

Bu hesaplama hakkında

Pnömoni Şiddet İndeksi (PSI), PORT skoru (Pneumonia Outcomes Research Team) olarak da bilinir; toplum kökenli pnömonisi olan bir hastanın 30 günlük mortalite riskini, yaş, cinsiyet, eşlik eden hastalıklar, laboratuvar bulguları ve vital bulguları — solunum hızı, kan basıncı, ateş, kalp hızı, oksijen satürasyonu ve mental durum — tam klinik kuralda tek bir puan skorunda birleştirerek tahmin eden klinik bir öngörü kuralıdır. Toplam puan, hastaları daha yüksek sınıfların daha yüksek mortalite riskini gösterdiği ve genellikle ayaktan tedavi, kısa gözlem veya hastaneye yatış kararına yol gösteren I ila V arası risk sınıflarına ayırır.

Bu basitleştirilmiş hesaplayıcı, PSI/PORT yaklaşımının temel yapısını tam klinik kuralın eğitim amaçlı bir yaklaşımı olarak yeniden üretir. Tahmini bir puan ve risk sınıfı vermek için yalnızca yaşınızı, cinsiyetinizi, huzurevinde kalıp kalmadığınızı, mental durumu, solunum hızını, sistolik kan basıncını, ateşi ve nabzı kullanır. Oksijen satürasyonunu, eşlik eden durumları (kanser, karaciğer hastalığı, kalp yetmezliği, serebrovasküler hastalık, böbrek hastalığı) ve tam kuralın tarttığı ek laboratuvar ile görüntüleme bulgularını kullanmaz. Tam kural bazı hastaları puanlamadan önce Sınıf I'e ayırır (50 yaş veya altı, eşlik eden hastalık yok, muayene normal); burada 70'e kadar her puan Sınıf I–II olarak görünür. Acil hekimleri ve hastane hekimleri, pnömoni şiddetini triyaj etmek ve tedavi yerini belirlemek için birkaç araçtan biri olarak tam PSI/PORT skorunu kullanır; bu araç yalnızca genel bilgi amaçlıdır ve klinik değerlendirmenin yerini tutmaz.

Bu faydalı oldu mu?

En fazla 3 tepki seçebilirsiniz.

Yorumlar (1)

  • Editör ekibi

    Bu skorda yaş puana doğrudan eklendiği için taban puanı yaş belirler: tüm yaşam bulguları normal 85 yaşında bir erkek, hiçbir anormal bulgu eklenmeden 85 puan alır ve bu III. sınıftır. Bu yüzden sınıfı yalnızca hastalık değil, yaş artı hastalık olarak okuyun. Burada verilen eğitim amaçlı bir tahmindir; gerçek bir hasta kararı için hekim gerekir. Başka hangi klinik skorların açıklanmasını istersiniz?

Popüler hesaplayıcılar

Tüm Hesaplayıcılar