CURB-65 Skoru Hesaplama
CURB-65 pnömoni şiddet skorunu bulun.
Sonuç
Nasıl hesaplanır?
Beş girdi vardır ve her biri 1 (ölçüt var) ya da 0 (yok) olarak girilir: konfüzyon, yüksek üre, solunum sayısı, düşük tansiyon ve yaş. Skor basitçe toplamdır, skor = C + U + R + B + A (A yaş ölçütüdür: hasta 65 veya üstüyse 1), yani 0 ile 5 arasındadır. Araç bunu bir banda çevirir: 0 veya 1 düşük risk, 2 orta risk, 3, 4 ya da 5 yüksek risk (şiddetli) olarak gösterilir. 0 veya 1 dışındaki bir değer (örneğin 2) ya da boş bir alan sonuç vermez. Araç hiçbir şeyi ölçmez: her ölçütün sağlanıp sağlanmadığına yayımlanmış CURB-65 kuralındaki eşiklere (örneğin 65 yaş ve üstü) göre siz karar verirsiniz. Bu, klinisyenler ve öğrenciler için bir karar yardımcısıdır; klinik yargının yerini almaz ve hangi tedavinin verileceğini söylemez.
Örnek hesaplama
Zatürreli yaşlı bir hasta 72 yaşındadır, bu yüzden yaş ölçütü 1 olur. Kan üresi yüksektir, üre 1 olur. Hasta konfüze değildir, solunum sayısı eşiğin altındadır ve tansiyonu yeterlidir; konfüzyon, solunum ve tansiyon 0'dır. Toplam: 0 + 1 + 0 + 0 + 1 = 2. Araç 2 skorunu ve Orta risk bandını gösterir.
Sık yapılan hatalar
- 0 ya da 1 yerine ölçülen değeri yazmak. Solunum sayısı olarak 32 yazarsanız sonuç çıkmaz; sayı eşiği karşılıyorsa 1 girersiniz.
- Eskiden beri var olan konfüzyonu saymak. Ölçüt yeni başlayan konfüzyondur, demans gibi uzun süreli bir durum değil.
- Üre birimlerini karıştırmak. Kural kan üresini mmol/L cinsinden verir (mg/dL cinsinden BUN farklı bir sayı verir); 0 ya da 1'e karar vermeden önce çevirin.
- Emin olmadığınız alanı boş bırakmak. Boş alan hiç skor üretmez, beş alanın hepsine açıkça 0 veya 1 girilmelidir.
- Bandı yatış kararı gibi okumak. Skor, oksijen düzeyi, eşlik eden hastalıklar ve sosyal koşullar gibi diğer unsurlardan yalnızca biridir.
Kaynaklar
Bu hesaplama hakkında
CURB-65, toplum kökenli pnömonide 30 günlük mortalite riskini beş ikili ölçüte göre değerlendiren, her biri bir puan değerinde doğrulanmış bir klinik skorlama aracıdır: yeni gelişen mental Confusion (bilinç bulanıklığı), kan üresinin 7 mmol/L'nin (kan üre azotu 19 mg/dL) üzerinde olması (Urea), solunum hızının ≥ 30/dk olması (Respiratory rate), sistolik değeri 90'ın altında veya diyastolik değeri 60 mmHg ya da altında olan Blood pressure (kan basıncı) ve 65 yaş ve üzeri olmak — toplamda 0 ile 5 arasında bir skor verir.
2003 yılında Lim ve arkadaşları tarafından yayımlanan CURB-65'i acil tıp ve dahiliye hekimleri, bir pnömoni hastasının ayaktan güvenle tedavi edilip edilemeyeceğine (genellikle 0-1 puan), hastaneye yatış gerektirip gerektirmediğine (2 puan) veya yoğun ya da yarı yoğun bakım gerektirip gerektirmediğine (3 ve üzeri) genel klinik değerlendirmeyle birlikte karar vermek için kullanır.
Hastane hekimleri, acil servis çalışanları ve pnömoni şiddet değerlendirmesini öğrenen tıp öğrencileri, triyaj kararlarını standartlaştırmanın hızlı ve yapılandırılmış bir yolu olarak bu skora güvenir — riski özetler, ancak her klinik karar kuralında olduğu gibi tam bir klinik değerlendirmenin yerini almaz, ona destek olur.
Bu faydalı oldu mu?
En fazla 3 tepki seçebilirsiniz.
Popüler hesaplayıcılar
Kredi Hesaplama
Aylık taksit, toplam faiz ve ödeme planını hesaplayın.
Yüzde Hesaplama
Yüzde değişim, indirim ve oran hesaplamaları.
İndirim Hesaplama
İndirimli fiyatı, kazancı ve indirim tutarını hesaplayın.
Vücut Kitle Endeksi (VKİ)
Boy ve kiloya göre vücut kitle endeksini hesaplayın.
Yaş Hesaplama
Doğum tarihinden bugüne tam yıl, ay ve gün cinsinden yaşınızı hesaplayın.
Bileşik Faiz Hesaplama
Ana para, faiz oranı ve süreye göre bileşik faizle nihai tutarı hesaplayın.
Tüm Hesaplayıcılar
- Kredi Hesaplama
- Kar Hesaplama
- İndirim Hesaplama
- Vücut Kitle Endeksi (VKİ)
- Yüzde Hesaplama
- İdeal Kilo Hesaplama
- Yaş Hesaplama
- Gebelik Hesaplama
- Bileşik Faiz Hesaplama
- Bazal Metabolizma (BMR) Hesaplama
- Bahşiş Hesaplama
- Yakıt Maliyeti Hesaplama
- Tarih Farkı Hesaplama
- Uyku Döngüsü Hesaplama
- Günlük Su İhtiyacı Hesaplama
- Basit Faiz Hesaplama
- Kalp Atış Hızı Bölgeleri Hesaplama
- Koşu Temposu Hesaplama
- Evcil Hayvan Yaşı Hesaplama
- Kalori Yakım Hesaplama
- Makro Besin Dağılımı Hesaplama
- TDEE (Toplam Günlük Enerji İhtiyacı) Hesaplama
- Bel-Kalça Oranı Hesaplama
- Takdir ve Teşekkür Belgesi Hesaplama
- Tek Tekrar Maksimum (1RM) Hesaplama
- Yumurtlama (Ovülasyon) Hesaplama
- Elektrik Maliyeti Hesaplama
- Birim Fiyat Hesaplama
- Tasarruf Hedefi Hesaplama
- Başabaş Noktası Hesaplama
- Boya Hesaplama
- Vize-Final Ortalama Hesaplama
- İş Günü Hesaplama
- Saat Farkı (Süre) Hesaplama
- Yakıt Tüketimi Hesaplama
- Sıcaklık Birimi Çevirici
- Fayans (Seramik) Hesaplama
- En-Boy Oranı Hesaplama
- Roma Rakamı Çevirici
- Hedef Kilo Süresi Hesaplama
- Maaş Çevirici (Saatlik-Yıllık)
- Kredi Kartı Doğrulama (Luhn)
- Vücut Yüzey Alanı (BSA) Hesaplama
- Hissedilen Sıcaklık Hesaplama
- Ohm Kanunu Hesaplama
- PPI (Piksel Yoğunluğu) Hesaplama
- Molar Kütle Hesaplama
- Burç Hesaplama (Batı + Çin)
- IBAN Doğrulama
- Ayakkabı Numarası Dönüştürücü
- Ülke Bilgisi (Telefon Kodu) Sorgulama
- Saat Dilimi Farkı (Dünya Saati)
- CAGR (Bileşik Yıllık Büyüme) Hesaplama
- 72 Kuralı Hesaplama
- Kandaki Alkol (Promil) Hesaplama
- Yağsız Vücut Kütlesi (LBM) Hesaplama
- Pisagor Teoremi Hesaplama
- Hız Birimi Dönüştürücü
- İndirme Süresi Hesaplama
- Tarih Hesaplama (Gün Ekle/Çıkar)
Hesaplayıcı bulunamadı
Yorumlar (1)
Bu araç yalnızca beş evet ya da hayır yanıtını toplar; dolayısıyla puanın kalitesi her ölçütü ne kadar dikkatli değerlendirdiğinize bağlıdır. Öğrenciler için işe yarayan bir çalışma, bir şey girmeden önce beş yanıtı gerçek ölçüm değerleriyle birlikte yazmaktır. Puan, oksijen düzeyini ve diğer hastalıkları kapsamaz; düşük puan tedavinin bekleyebileceği anlamına gelmez, kararı hekim verir. Beş ölçütten hangisini değerlendirmeyi en zor buluyorsunuz?