sPESI Skoru Hesaplayıcı

sPESI skorunu ve risk sınıfını hesaplamak için hastanın klinik bulgularını girin.

Nasıl hesaplanır?

Basitleştirilmiş PESI, altı bulgunun her biri için bir puan verir: 80 yaşın üzerinde olmak, kanser öyküsü (Evet seçilir), kronik kardiyopulmoner hastalık (Evet seçilir), kalp hızının dakikada 110 veya daha fazla olması, sistolik kan basıncının 100 mmHg’nin altında olması ve oksijen satürasyonunun %90’ın altında olması. Sınır değerler önemlidir: 80 yaş puan getirmez, 81 getirir; kalp hızı 110 puan getirir, 109 getirmez; sistolik 100 getirmez, 99 getirir; satürasyon 90 getirmez, 89 getirir. Skor 0 ile 6 arasındadır. Araç 0 skoru Düşük risk ve 30 günlük mortalite için %1.0 olarak, 1 ve üzerindeki her skoru ise Yüksek risk ve %10.9 olarak etiketler. Bu iki yüzde sabit değerlerdir, bireysel tahmin değildir. Bu araç bilgi amaçlıdır, klinik karar vermek için değildir.

Örnek hesaplama

83 yaşında, kronik kardiyopulmoner hastalığı olan, kanser öyküsü bulunmayan, kalp hızı 112, sistolik basıncı 98 mmHg ve oksijen satürasyonu %91 olan bir hasta düşünelim. 83 yaş 80’in üzerindedir: 1 puan. Kanser: hayır, 0. Kronik kardiyopulmoner hastalık: evet, 1 puan. Kalp hızı 112, 110 ve üzeridir: 1 puan. Sistolik 98, 100’ün altındadır: 1 puan. Satürasyon 91, 90’ın altında değildir: 0. Toplam 4 puan eder; araç Yüksek risk ve sabit %10.9 mortalite değerini verir.

Bu örneği dene →

Sık yapılan hatalar

  • Sınır değerleri yanlış okumak. Yaş 80’in üzerinde olmalıdır (80 değil), kalp hızı en az 110, sistolik basınç ve satürasyon ise kesin olarak 100 ve 90’ın altında olmalıdır.
  • Ölçülen değerler yerine diyastolik basıncı ya da hedef satürasyonu girmek. Araç sistolik basıncı ve ölçülen satürasyonu yüzde olarak ister.
  • %10.9 değerini hastanın kendi riski sanmak. 1 puan da olsa 6 puan da olsa 1 ve üzeri her skor aynı rakamı gösterir.
  • Kanser ya da kalp-akciğer hastalığı için tanıma uymayan tek bir geçmiş duruma göre Evet seçmek. Araç yalnızca seçimi okur; kriterleri protokolünüze göre uygulayın.
  • Skoru doğrulanmış pulmoner embolisi olmayan birinde kullanmak. İndeks yalnızca tanısı konmuş hastalar içindir.

Kaynaklar

Bu hesaplama hakkında

Basitleştirilmiş Pulmoner Emboli Şiddet İndeksi (sPESI), akut pulmoner emboli tanısı almış hastalarda 30 günlük mortalite riskini öngören, altı basit ikili kritere dayanan doğrulanmış bir klinik skorlama aracıdır: 80 yaş üstü olmak, kanser öyküsü, kronik kardiyopulmoner hastalık, kalp hızının ≥110 atım/dk olması, sistolik kan basıncının 100 mmHg altında olması ve arteriyel oksijen satürasyonunun %90'ın altında olması. Her pozitif kriter bir puan verir; toplam sıfır puan hastayı düşük risk grubuna sokarken, bir veya daha fazla puan yüksek risk anlamına gelir.

Acil servis hekimleri ve göğüs hastalıkları uzmanları, doğrulanmış pulmoner embolisi olan bir hastanın ayaktan tedavi veya erken taburculukla güvenle yönetilip yönetilemeyeceğine, ya da yatarak tedavi ve daha yakın izlem gerektirip gerektirmediğine karar vermeye yardımcı olmak için sPESI skorunu kullanır. Bu, hasta başında hızlıca hesaplanabilmesi için tasarlanmış, orijinal ve daha karmaşık PESI skorunun basitleştirilmiş bir türevidir ve prognostik doğruluktan fazla ödün vermez.

Bu faydalı oldu mu?

En fazla 3 tepki seçebilirsiniz.

Yorumlar (1)

  • Editör ekibi

    Buradaki sıfır puan tek başına taburculuk kararı değildir. Altı ölçüt de yatak başı vital bulgular ve öyküden oluşur; kalbin sağ tarafının görüntülemedeki durumu, kardiyak biyobelirteçler ve kişinin evde güvenli desteği olup olmadığı dışarıda kalır, klinisyenler bunları skorla birlikte değerlendirir. Bunu tablonun yalnızca bir parçası olarak görün, kararı tedaviyi yürüten ekibe bırakın. Protokolünüz sPESI mi yoksa özgün PESI'yi mi kullanıyor?

Popüler hesaplayıcılar

Tüm Hesaplayıcılar