DIPSS Miyelofibrozis Skoru Hesaplama

DIPSS puanı ve risk grubu için klinik değerleri girin.

Nasıl hesaplanır?

Araç beş bulgu için puan toplar. Yaş kesinlikle 65'in üzerinde: 1 puan. Lökosit sayısı kesinlikle 25'in (×109/L) üzerinde: 1 puan. Hemoglobin kesinlikle 10 g/dL'nin altında: 2 puan. Periferik kanda blast %1 veya üzeri: 1 puan. Konstitüsyonel belirtiler Evet: 1 puan. Toplam (0 ile 6 arası) şöyle gruplanır: 0 puan grup 0 (düşük), 1-2 puan grup 1 (orta-1), 3-4 puan grup 2 (orta-2), 5-6 puan grup 3 (yüksek). Risk grubu isim olarak değil 0 ile 3 arası bu sayıyla yazılır. Tam 65 yaş, tam 25 lökosit ve tam 10 hemoglobin puan getirmez. Dört sayısal alanın hepsi zorunludur. Bu, hekimler için bir puanlama yardımıdır, tanı değildir.

Örnek hesaplama

Hasta 68 yaşında, lökosit sayısı 12, hemoglobin 9,2 g/dL, dolaşımda blast yok (%0) ve konstitüsyonel belirtileri var. 65 üstü yaş 1 puan ekler. Lökosit 12, 25'in üzerinde olmadığından 0. Hemoglobin 9,2, 10'un altında olduğundan 2. Blast %0, %1'in altında olduğundan 0. Belirtiler 1 puan ekler. Toplam 1 + 0 + 2 + 0 + 1 = 4 puandır; bu 3-4 aralığına girdiği için risk grubu 2 (orta-2) görünür.

Bu örneği dene →

Sık yapılan hatalar

  • Risk grubu sayısını puan sanmak. Grup 0 (düşük) ile 3 (yüksek) arasında bir koddur, toplam puan ise 0 ile 6 arasındadır.
  • Hemoglobini g/dL (9,2) yerine g/L (92) olarak girmek. 92 değeri anemi puanı vermez ve riski olduğundan düşük gösterir.
  • Skorun dayandığı periferik kan blastları yerine kemik iliği blast yüzdesini girmek.
  • Lökosit sayısını ×109/L cinsinden 12 yerine 12.000 yazmak; 12.000 yanlışlıkla bir puan ekler.
  • Tam 65 yaşı veya tam 25 lökositi puan saymak. Eşikler kesinlikle 65'in ve 25'in üzeridir, bu değerler sıfır puan alır.

Kaynaklar

Bu hesaplama hakkında

Dinamik Uluslararası Prognostik Skorlama Sistemi (DIPSS), primer miyelofibrozis için beş faktöre puan verir: 65 yaş üstü olmak (1 puan), lökosit sayısının 25×10⁹/L üzerinde olması (1 puan), hemoglobinin 10 g/dL altında olması (2 puan), dolaşımdaki kan blastlarının %1 veya üzerinde olması (1 puan) ve ateş, kilo kaybı veya gece terlemesi gibi konstitüsyonel belirtilerin varlığı (1 puan). Toplam puan, hastaları her biri farklı bir tahmini ortanca sağkalım süresine sahip dört risk grubuna ayırır: düşük, orta-1, orta-2 ve yüksek.

Hematologlar ve onkologlar, hastalığın seyri boyunca herhangi bir anda prognoz tahmini yapmak için DIPSS skorunu kullanır (yalnızca tanı anında geçerli olan orijinal IPSS'ten farklı olarak) ve miyelofibrozis için şu anda tek küratif tedavi olan allojenik kök hücre naklinin zamanlamasını belirlemek gibi kararlarda bu skordan yararlanır.

Bu faydalı oldu mu?

En fazla 3 tepki seçebilirsiniz.

Yorumlar (1)

  • Editör ekibi

    Bu beş kalemin kapsamadıklarını akılda tutun. DIPSS yalnızca yaşa, lökosit sayısına, hemoglobine, blastlara ve semptomlara bakar; trombosit sayısını, transfüzyon ihtiyacını ve kromozom bulgularını hesaba katmaz, bunları genişletilmiş DIPSS-plus modeli ekler. Bu yüzden aynı hasta için iki sonuç farklı çıkabilir. Buradaki grubu hematoloji ekibine bir girdi olarak görün, hüküm olarak değil. Burada hangi başka miyelofibroz skorunun desteklenmesini istersiniz?

Popüler hesaplayıcılar

Tüm Hesaplayıcılar