Kalkulator skali DIPSS dla mielofibrozy

Wprowadź wartości kliniczne, aby obliczyć punkty DIPSS i grupę ryzyka.

Jak korzystać

  1. Wprowadź potrzebne wartości w polach.
  2. Kliknij „Oblicz”, aby zobaczyć wynik.
  3. Skopiuj lub udostępnij wynik przyciskiem „Udostępnij”.

O tym kalkulatorze

Dynamiczny Międzynarodowy System Punktacji Rokowniczej (DIPSS) przyznaje punkty za pięć czynników w pierwotnym zwłóknieniu szpiku: wiek powyżej 65 lat (1 punkt), liczbę białych krwinek powyżej 25×10⁹/L (1 punkt), hemoglobinę poniżej 10 g/dL (2 punkty), krążące we krwi blasty w ilości 1% lub więcej (1 punkt) oraz obecność objawów ogólnych, takich jak gorączka, utrata masy ciała lub poty nocne (1 punkt). Suma punktów dzieli pacjentów na cztery grupy ryzyka — niskie, pośrednie-1, pośrednie-2 i wysokie — z których każda ma inny przewidywany medianowy czas przeżycia.

Hematolodzy i onkolodzy używają skali DIPSS do oceny rokowania w dowolnym momencie przebiegu choroby (w przeciwieństwie do pierwotnej skali IPSS, która jest zwalidowana tylko w chwili rozpoznania) oraz do podejmowania decyzji, takich jak termin allogenicznego przeszczepienia komórek macierzystych, jedynego obecnie leczenia przyczynowego zwłóknienia szpiku.

Czy ta strona była pomocna?

Możesz wybrać maksymalnie 3 reakcje.

Komentarze

  • Dodaj pierwszy komentarz.

Popularne kalkulatory

Wszystkie kalkulatory