DIPSS-myelofibrose score calculator

Voer de klinische waarden in om de DIPSS-punten en risicogroep te berekenen.

Hoe te gebruiken

  1. Voer de benodigde waarden in de velden in.
  2. Klik op “Berekenen” om het resultaat te zien.
  3. Kopieer of deel het resultaat met de knop “Delen”.

Over deze rekenmachine

Het Dynamic International Prognostic Scoring System (DIPSS) kent punten toe voor vijf factoren bij primaire myelofibrose: leeftijd boven 65 jaar (1 punt), aantal witte bloedcellen boven 25×10⁹/L (1 punt), hemoglobine onder 10 g/dL (2 punten), circulerende blasten in het bloed van 1% of meer (1 punt) en de aanwezigheid van constitutionele symptomen zoals koorts, gewichtsverlies of nachtelijk zweten (1 punt). De totaalscore verdeelt patiënten over vier risicogroepen — laag, intermediair-1, intermediair-2 en hoog — elk met een eigen voorspelde mediane overleving.

Hematologen en oncologen gebruiken de DIPSS-score om de prognose op elk moment tijdens het ziekteverloop te schatten (in tegenstelling tot de oorspronkelijke IPSS, die alleen bij diagnose is gevalideerd) en om beslissingen te sturen zoals het tijdstip van allogene stamceltransplantatie, de enige behandeling van myelofibrose die op dit moment genezend is.

Was dit nuttig?

Je kunt maximaal 3 reacties kiezen.

Reacties

  • Plaats als eerste een reactie.

Populaire rekenmachines

Alle rekenmachines