Калкулатор за оценка DIPSS при миелофиброза

Въведете клиничните стойности, за да изчислите точките DIPSS и рисковата група.

Как се използва

  1. Въведете стойностите си в полетата по-горе.
  2. Натиснете "Изчисли", за да видите резултата.
  3. Използвайте "Сподели", за да изпратите резултата си.

За този калкулатор

Динамичната международна прогностична оценъчна система (DIPSS) присъжда точки за пет фактора при първична миелофиброза: възраст над 65 години (1 точка), брой на белите кръвни клетки над 25×10⁹/L (1 точка), хемоглобин под 10 g/dL (2 точки), циркулиращи бластни клетки в кръвта 1% или повече (1 точка) и наличие на конституционални симптоми като треска, загуба на тегло или нощно изпотяване (1 точка). Общият резултат разпределя пациентите в четири рискови групи — ниска, междинна-1, междинна-2 и висока — всяка с различна прогнозна медианна преживяемост.

Хематолозите и онколозите използват оценката DIPSS, за да преценят прогнозата във всеки момент от хода на заболяването (за разлика от първоначалната IPSS, която е валидирана само при поставяне на диагнозата), и за да насочват решения като момента на алогенна трансплантация на стволови клетки — единственото понастоящем лечебно лечение на миелофиброзата.

Беше ли това полезно?

Можете да изберете до 3 реакции.

Коментари

  • Бъдете първият, който ще коментира.

Популярни калкулатори

Всички калкулатори