Göğüs Ağrısı HEART Skoru Hesaplama

Her HEART bileşenini puanlayarak MACE riskini tahmin edin.

Nasıl hesaplanır?

Beş bileşenin her biri 0, 1 veya 2 olarak girilir ve araç bunları toplar: HEART = Öykü + EKG + Yaş + Risk faktörleri + Troponin; toplam 0 ile 10 arasındadır. Puanlama seçenekleri şunlardır: Öykü az, orta veya çok şüpheli; EKG normal, spesifik olmayan repolarizasyon veya belirgin ST sapması; Yaş 45 altı, 45-64 veya 65 ve üzeri; Risk faktörleri yok, 1-2 ya da 3 ve üzeri (veya bilinen koroner hastalık); Troponin normal sınırda ya da altında, normalin 1-3 katı veya 3 katından fazla. 6 haftalık MACE riski kademeye göre sabit bir değerdir: 0-3 için %1,70, 4-6 için %16,60 ve 7-10 için %50,10. Beş bileşenin hepsi doldurulmalıdır. Bu, klinisyenler için bir karar yardımcısıdır, tanı değildir.

Örnek hesaplama

Bir hastanın öyküsü orta derecede şüpheli (1), EKG'si spesifik olmayan repolarizasyon gösteriyor (1), yaşı 65 veya üzeri (2), 1-2 risk faktörü var (1) ve ilk troponini normal (0). Toplam 1 + 1 + 2 + 1 + 0 = 5. 5 puan 4-6 kademesindedir; araç orta riskli kademenin değeri olan %16,60 6 haftalık MACE riskini gösterir. 6 puan da aynı yüzdeyi verirdi.

Bu örneği dene →

Sık yapılan hatalar

  • Her bileşene ham değer yerine 0-2 kategorisini vermek gerekir. Yaş yıl olarak değil aralığa göre 0, 1 veya 2 yazılır; troponin ise sayının kendisi değil normal sınırın kaç katı olduğudur.
  • Yüzdeyi kişinin kesin riski sanmak. Bu, tüm kademe için tek sabit değerdir; 4, 5 ve 6 puanın hepsi aynı %16,60'ı gösterir.
  • Risk faktörlerini yanlış saymak. 1-2 faktör 1 puan, 3 veya daha fazlası ya da bilinen koroner arter hastalığı 2 puandır.
  • İlk troponin yerine daha sonraki bir sonucu kullanmak. Bileşen ilk troponin değeri içindir.
  • Düşük toplamı klinik tabloyu yok sayma izni saymak. Skor kararı destekler, muayene eden klinisyenin yerini tutmaz.

Kaynaklar

Bu hesaplama hakkında

HEART skoru, her biri 0-2 puanla değerlendirilen beş bileşeni toplar: Hikaye (semptom tanımının ne kadar şüpheli olduğu), EKG bulguları, A (yaş), Risk faktörleri (diyabet, sigara, aile öyküsü gibi) ve başlangıç Troponin düzeyi; toplam 0 ile 10 arasında değişir ve düşük (0-3), orta (4-6) veya yüksek (7-10) 6 haftalık majör kardiyak olay (MACE) riskine karşılık gelir.

Acil servis hekimleri ve hemşireleri, göğüs ağrısıyla başvuran hastaları risk açısından sınıflandırmak için HEART skorunu kullanır; bu, düşük riskli bir hastanın ayaktan takiple güvenle taburcu edilip edilemeyeceğine, ya da orta-yüksek riskli bir hastanın yatışa, ileri kardiyak değerlendirmeye veya acil müdahaleye ihtiyacı olup olmadığına karar vermeye yardımcı olur.

Bu faydalı oldu mu?

En fazla 3 tepki seçebilirsiniz.

Yorumlar (1)

  • Editör ekibi

    Troponin bileşeni, laboratuvarın kendi testinin referans sınırına bağlıdır; bu yüzden genel bir sayıyla değil o laboratuvarın normal aralığıyla okunmalıdır. Araç beş bileşeni toplar ve banda göre sabit bir risk değeri gösterir. Göğüs ağrısı bir web sayfasıyla değil, acil servis ya da doktor tarafından değerlendirilmelidir. Hekimler: bu bantlar sizin izlediğiniz protokolle örtüşüyor mu?

Popüler hesaplayıcılar

Tüm Hesaplayıcılar