Khorana VTE Skoru Hesaplama

Kanser bölgesi, kan değerleri ve VKİ girerek Khorana VTE skorunu hesaplayın.

Nasıl hesaplanır?

Skor, 0'dan başlayan basit bir puan toplamıdır: skor = bölge + trombosit + anemi + lökosit + VKİ. Kanser bölgesi çok yüksek riskli grupta 2, yüksek riskli grupta 1, diğer tüm kanserlerde 0 puan verir. Diğer dört kalemin her biri 1 puan ekler: trombosit ≥ 350 (×109/L), hemoglobin < 10 g/dL, lökosit > 11 (×109/L) ve VKİ ≥ 35 kg/m2. Eritropoez uyarıcı ajan kutusu işaretlenirse hemoglobin 10 ve üzerinde olsa bile anemi puanı verilir, ancak bu puan iki kez sayılmaz. Sınır değerler kesindir: tam 350 trombosit puan alır, tam 11 lökosit almaz. Beş alanın hepsi doldurulmazsa skor görünmez. Sonuç 0 ile 6 arasında bir tam sayıdır.

Örnek hesaplama

Akciğer kanseri (yüksek riskli bölge) olan, trombosit sayısı 380, hemoglobini 9,4 g/dL, lökosit sayısı 8 ve VKİ'si 27 olan bir hastayı ele alalım. Bölge: yüksek riskli, 1 puan. Trombosit: 380, 350'den büyük, 1 puan. Hemoglobin: 9,4, 10'un altında, 1 puan. Lökosit: 8, 11'in üzerinde değil, 0 puan. VKİ: 27, 35'in altında, 0 puan. Toplam: 1 + 1 + 1 + 0 + 0 = 3.

Bu örneği dene →

Sık yapılan hatalar

  • Trombosit sayısını ×109/L (380) yerine mikrolitredeki hücre sayısı (380000) olarak girmek; sınır her zaman aşılır ve fazladan puan eklenir.
  • Hemoglobini g/dL (9,4) yerine g/L (94) olarak girmek; anemi puanı kaybolur.
  • Kemoterapi başladıktan sonraki VKİ veya kan değerlerini kullanmak; skor tedavi öncesi değerler için tasarlanmıştır.
  • ESA kutusunu işaretleyip düşük hemoglobin için ikinci bir puan beklemek; anemi kalemi toplamda yalnızca 1 puandır.
  • Kanser bölgesini gevşek seçmek, örneğin her sindirim sistemi kanseri için çok yüksek riskli grubu işaretlemek; bu gruba yalnızca mide ve pankreas girer.

Kaynaklar

Bu hesaplama hakkında

Khorana skoru beş risk faktörünü toplar: kanser bölgesi (mide veya pankreas gibi çok yüksek riskli bölgeler için 2 puan; akciğer, lenfoma, jinekolojik, mesane veya testis kanseri gibi yüksek riskli bölgeler için 1 puan), kemoterapi öncesi trombosit sayısı ≥ 350×10⁹/L (1 puan), hemoglobin < 10 g/dL veya eritropoez uyarıcı ajan kullanımı (1 puan), lökosit sayısı > 11×10⁹/L (1 puan) ve VKİ ≥ 35 kg/m² (1 puan) — toplam skor 3 veya üzeriyse hasta venöz tromboemboli (VTE) açısından yüksek risk grubunda kabul edilir.

Onkologlar ve hematologlar, ayaktan kemoterapiye başlamadan önce bu doğrulanmış skoru kullanarak hastanın pıhtılaşma riskinin profilaktik antikoagülasyonu gerektirip gerektirmediğine karar verir; bu değerlendirme ASCO ve NCCN gibi kuruluşların doğrudan bu skorlama sistemi etrafında oluşturduğu kılavuzları takip eder.

Bu faydalı oldu mu?

En fazla 3 tepki seçebilirsiniz.

Yorumlar (1)

  • Editör ekibi

    Kesme değerleri kesindir; bu yüzden sınırın tam üstünde duran bir değer için asıl laboratuvar raporuna yeniden bakmakta fayda var: trombosit tam 350 ise puan alır, lökosit tam 11 ise almaz. Araç risk bandı vermeden yalnızca toplamı gösterir ve tek başına karar değil, klinisyene yardımcı bir araçtır. Değerleri girerken hangi laboratuvar birimleri sizi zorluyor?

Popüler hesaplayıcılar

Tüm Hesaplayıcılar