Wells DVT Skoru Hesaplayıcı

Derin ven trombozu olasılığı için Wells ölçütlerini puanlayın.

Nasıl hesaplanır?

Dokuz bulgu Evet seçildiğinde +1 puan ekler: aktif kanser, felç ya da yakın zamanda bacak immobilizasyonu, 3 gün veya daha uzun yatak istirahati ya da son 12 haftada büyük cerrahi, derin venler boyunca hassasiyet, tüm bacakta şişlik, diğer bacağa göre 3 cm'den fazla baldır şişliği, semptomatik bacakta gode bırakan ödem, varis olmayan kollateral yüzeysel venler ve önceden belgelenmiş DVT. Bir madde daha, yani DVT kadar olası alternatif bir tanı, 2 puan düşer. Skor bunların toplamıdır ve −2 ile 9 arasında değişir. Kategori 3 ve üzerinde yüksek, 1 veya 2'de orta, 0 ve altında düşük olasılıktır. Her madde Evet (1) ya da Hayır (0)'dır, belirtilmeyen madde Hayır sayılır; 2 ya da bir sözcük gibi başka bir değer için sonuç gösterilmez. Araç girileni puanlar; kimseyi muayene etmez ve tanı koymaz.

Örnek hesaplama

Bir hasta birkaç gündür yatağa bağımlı, derin venleri boyunca hassasiyeti, 3 cm'nin üzerinde baldır şişliği ve gode bırakan ödemi var; hekim de başka bir tanının en az o kadar olası olduğunu düşünüyor. Dört bulguyu toplayalım: 1 + 1 + 1 + 1 = 4. Alternatif tanı için 2 düşelim: 4 − 2 = 2. Araç 2 puan sonucunu ve Orta olasılık kategorisini gösterir. Alternatif tanı olmasaydı skor 4 puan ve kategori Yüksek olasılık olurdu.

Bu örneği dene →

Sık yapılan hatalar

  • Alternatif tanı kutusunu risk faktörü gibi işaretlemek. Bu kutu skoru 2 düşürür; yanlışlıkla işaretlenirse hasta yüksek olasılıktan orta olasılığa inebilir.
  • Aynı şişlik için hem tüm bacakta şişlik hem de baldır şişliğini işaretlemek. Her biri ayrı bir Evet'tir; tek şiş bacak iki kez sayılabilir.
  • Düşük kategoriyi DVT'nin dışlandığı sanmak. Araç yalnızca kutuları toplar; D-dimer ya da ultrason hesaba girmez.
  • Çok eskiden kalmış bir tedaviyi aktif kanser saymak. Ölçüt güncel ya da yakın zamanlı tedavi içindir ve Evet bir puan ekler.
  • Skorun 0'dan başlayacağını beklemek. Yalnızca alternatif tanı kutusu işaretlenirse sonuç −2 puan çıkar ve yine düşük olasılık görünür.

Kaynaklar

Bu hesaplama hakkında

Dr. Philip Wells ve ekibi tarafından 1990'larda geliştirilen derin ven trombozu için Wells skoru, aktif kanser, yakın zamanda hareketsizlik veya büyük ameliyat, derin venöz sistem boyunca lokalize hassasiyet, baldır şişliği, gode bırakan ödem, kollateral yüzeyel venler ve geçirilmiş kanıtlanmış DVT gibi risk faktörleri ile muayene bulgularına puan veren, alternatif bir tanının en az eşit olasılıkta olduğu durumlarda ise puan düşen klinik bir tahmin kuralıdır.

Klinisyenler, elde edilen skoru hastaları DVT için düşük, orta veya yüksek test-öncesi olasılık kategorilerine ayırmak amacıyla kullanır; bu sınıflama doğrudan kompresyon ultrasonuna geçilip geçilmeyeceğini, önce D-dimer testinin istenip istenmeyeceğini veya düşük olasılıklı hastalarda görüntüleme yapmadan D-dimer ile DVT'nin güvenle dışlanıp dışlanamayacağını belirler. Bacakta pıhtı şüphesi durumunda acil ve birinci basamak hizmetlerde en yaygın doğrulanmış ve kullanılan klinik karar kurallarından biridir.

Bu hesaplayıcı, seçtiğiniz Wells ölçütlerini toplayarak toplam skoru ve buna karşılık gelen olasılık kategorisini verir.

Bu faydalı oldu mu?

En fazla 3 tepki seçebilirsiniz.

Yorumlar

  • İlk yorumu siz yazın.

Popüler hesaplayıcılar

Tüm Hesaplayıcılar