STOP-BANG Uyku Apnesi Puanı Hesaplama

Uyku apnesi risk düzeyinizi görmek için sekiz STOP-BANG sorusunu yanıtlayın.

Nasıl hesaplanır?

Puan basit bir sayımdır: Evet yanıtlanan her soru 1 puan ekler, yani puan = Evet sayısı, 0 ile 8 arasındadır. Sorular yüksek sesle horlama, gündüz yorgunluğu, nefes durmasının gözlenmesi, yüksek tansiyon (veya tedavisi), VKİ'nin 35 üzerinde olması, 50 yaş üstü olmak, boyun çevresinin 40 cm üzerinde olması ve erkek cinsiyettir. Araç toplamı bir gruba yerleştirir: 0 ile 2 düşük risk, 3 ile 4 orta risk, 5 ile 8 yüksek risk. Varsayılanında bırakılan soru Hayır sayılır, yani yanıtlanmayan madde puanı düşürür. Tüm maddelerin ağırlığı eşittir; araç bazı kombinasyonları ayrı sayan ek kurallar kullanmaz. Sonuç obstrüktif uyku apnesi için bir tarama tahminidir, tanı değildir. Yalnızca hekimin isteyeceği bir uyku çalışması tanıyı doğrulayabilir; yüksek puan bir hekimle konuşmak için nedendir.

Örnek hesaplama

Bir kişi yüksek sesle horluyor, gündüz yorgun hissediyor, yüksek tansiyonu var, 50 yaşın üzerinde ve erkek. Diğer üç yanıt Hayır (kimse nefes durmasını görmemiş, VKİ 35'in üzerinde değil, boyun 40 cm'nin üzerinde değil). Evetleri sayalım: horlama 1, yorgunluk 2, tansiyon 3, yaş 4, cinsiyet 5. Puan 5 / 8 olur ve 5 ile 8 aralığına girer; araç Yüksek risk ve 5 olumlu yanıt gösterir.

Bu örneği dene →

Sık yapılan hatalar

  • Cevabı bilmediğiniz soruyu, örneğin nefes durması gözlemini, Hayır bırakmak. Bilinmeyen yanıt Hayır sayılır ve daha yüksek bir grubu gizleyebilir; yatak arkadaşınıza sorun.
  • VKİ sorusuna kilonuzu ya da 30'luk bir VKİ'yi yazmak. Soru VKİ'nin 35'in üzerinde olup olmadığıdır.
  • Boyun ölçüsünü yaka numarasından ya da gözle tahmin etmek. Soru, mezura ile boynun etrafından ölçülen 40 cm'den büyük çevre içindir.
  • Düşük puanı uyku apnesinin olmadığına kanıt saymak. İki veya daha az Evet, apnesi olan birinde de çıkabilir; sayı ne olursa olsun belirtileri hekime anlatmaya değer.
  • Tansiyon sorusuna yalnızca şu an yüksekse Evet demek. Soru, yüksek tansiyon için ilaç kullananları da kapsar.

Kaynaklar

Bu hesaplama hakkında

STOP-BANG, anesteziyolog Frances Chung ve meslektaşları tarafından 2008 yılında geliştirilen, henüz resmi olarak tanı konmamış obstrüktif uyku apnesi riskini tahmin etmek için kullanılan sekiz maddelik bir tarama anketidir. İsim, sekiz evet/hayır sorusunun İngilizce baş harflerinden oluşur: horlama (Snoring), gündüz yorgunluğu (Tiredness), uykuda nefes durmasının başkası tarafından gözlemlenmesi (Observed apnea), yüksek tansiyon (Pressure), vücut kitle indeksinin 35'in üzerinde olması (BMI), yaşın 50'nin üzerinde olması (Age), geniş boyun çevresi (Neck) ve erkek cinsiyet (Gender). Her “evet” yanıtı bir puan verir ve 8 üzerinden alınan toplam puan kişiyi düşük, orta veya yüksek risk grubuna yerleştirir.

Anket başlangıçta ameliyat öncesi kliniklerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır, çünkü tanı konmamış uyku apnesi anestezi ve sedasyon sırasında komplikasyon riskini artırır; ancak bugün, kimin düzgün bir uyku çalışmasına yönlendirilmesi gerektiğine karar vermeye yardımcı olan, ekipman gerektirmeyen hızlı bir ilk tarama aracı olarak çok daha yaygın kullanılmaktadır.

Bu hesaplama aracındaki sekiz STOP-BANG sorusunu yanıtlayın; puanınızı toplayarak hangi risk grubuna girdiğinizi gösterir.

Bu faydalı oldu mu?

En fazla 3 tepki seçebilirsiniz.

Yorumlar

  • İlk yorumu siz yazın.

Popüler hesaplayıcılar

Tüm Hesaplayıcılar