CHA₂DS₂-VASc Skoru Hesaplama

Risk faktörlerini girin; CHA₂DS₂-VASc skorunu ve riskini alın.

Nasıl hesaplanır?

Skor, puanların düz toplamıdır: skor = KKY + hipertansiyon + diyabet + damar hastalığı + inme/GİA + yaş puanı + cinsiyet. Kalp yetmezliği, hipertansiyon, diyabet ve damar hastalığı 0 (yok) ya da 1 (var) olarak girilir. Daha önce geçirilmiş inme veya geçici iskemik atak (GİA) 0 ya da 2 olarak girilir. Yaş puanı 0 (65 yaş altı), 1 (65-74 yaş) veya 2 (75 yaş ve üzeri) olur. Kadın cinsiyet 1 puan ekler, erkek 0 ekler. Hipertansiyon için 2 ya da inme için 1 gibi başka bir değer girilirse sonuç çıkmaz. Boş bırakılan alanlar 0 sayılır.

En yüksek skor 9'dur. Gösterilen skor her puanı sayar, ama araç etiketi kadın cinsiyet puanı hariç puanlara göre verir (2020 ESC kılavuzundaki gibi): 0 Düşük risk, 1 Orta risk, 2 ve üzeri Yüksek risk. Yani tek puanı cinsiyeti olan kadın (skor 1) Düşük risk, cinsiyet dışında bir etkeni olan kadın (skor 2) Orta risk, tek etkeni olan erkek (skor 1) Orta risk okur. Bu skor bilgilendirme amaçlıdır, tedavi kararının yerine geçmez.

Örnek hesaplama

Tek ek hastalığı yüksek tansiyon olan 72 yaşında bir kadını ele alalım. Kalp yetmezliği 0, hipertansiyon 1, diyabet 0, damar hastalığı 0, inme/GİA 0. 72 yaş, 65-74 aralığında olduğundan yaş puanı 1'dir. Kadın cinsiyet 1 puan ekler. Toplam: 0 + 1 + 0 + 0 + 0 + 1 + 1 = 3; araç bunu Yüksek risk olarak etiketler; çünkü etiket, cinsiyet puanı hariç puanlara bakar (burada 2). Aynı kadında hipertansiyon olmasaydı skor 2 olurdu, ama cinsiyet dışında yalnızca 1 puanı olduğundan Orta risk etiketi alırdı.

Bu örneği dene →

Sık yapılan hatalar

  • Geçirilmiş inme veya GİA için 1 girmek: bu etken 2 puandır, bu yüzden yalnızca 0 ya da 2 kabul edilir; 1 girilirse sonuç çıkmaz.
  • Yaşı iki kez saymak: yaş puanı tek alandır ve 0, 1 veya 2 değerini alır; 65-74 ile 75 ve üzeri aralıkları birbirinin alternatifidir, toplanmaz.
  • Cinsiyetin puanlandığını ama etikette sayılmadığını unutmak: başka hiçbir etkeni olmayan bir kadının skoru 1'dir, yine de etiket cinsiyet puanını yok saydığı için Düşük risk okur; aynı öyküye sahip erkekte skor 0 olur ve o da Düşük risk okur.
  • Etiketleri tanı gibi okumak: araç yalnızca cinsiyet puanı hariç puanları Düşük, Orta veya Yüksek olarak eşler; kanama riskini ya da diğer klinik etkenleri içermez.
  • Geçerli olan bir alanı varsayılan değerinde bırakmak: boş alanlar 0 sayılır, işaretlemeyi unuttuğunuz bir hastalık toplamı düşürür.

Kaynaklar

Bu hesaplama hakkında

CHA₂DS₂-VASc skoru, konjestif kalp yetmezliği (1), hipertansiyon (1), 75 yaş ve üzeri (2), diyabet (1), önceki inme/geçici iskemik atak/tromboemboli (2), vasküler hastalık (1), 65-74 yaş (1) ve kadın cinsiyet (1) puanlarını toplayarak 0-9 arasında bir skor üretir ve non-valvüler atriyal fibrilasyonu olan hastalarda yıllık inme riskini sınıflandırır.

Kardiyologlar, nörologlar ve aile hekimleri, büyük kardiyoloji kılavuzlarınca (ESC, ACC/AHA) onaylanan bu skoru, bir hastanın inme riskinin uzun süreli oral antikoagülasyonu (varfarin veya DOAC) mi yoksa antitrombotik tedavisiz izlemi mi gerektirecek kadar yüksek olduğuna karar vermek için kullanır ve bunu HAS-BLED gibi ayrı bir kanama riski skoruyla birlikte değerlendirir.

Bu faydalı oldu mu?

En fazla 3 tepki seçebilirsiniz.

Yorumlar (1)

  • Editör ekibi

    Cinsiyet puanlanır, ama etiket o puanı yok sayar: tek puanı cinsiyeti olan bir kadında skor 1 görünür, yine de Düşük risk okunur; cinsiyet dışında bir etkeni olan kadın (skor 2) ile tek etkeni olan erkek (skor 1) ise Orta risk okur. Puanları karşılaştırırken bunu akılda tutun. Bu eğitim amaçlı bir toplamadır; değerler 0 ya da 1 olarak sabittir, önceki inme veya GİA için 2 verilir. Aracı ders çalışmak için mi, yoksa bir yakınınızın bakımını izlemek için mi kullanıyorsunuz?

Popüler hesaplayıcılar

Tüm Hesaplayıcılar