Yaralanma Şiddeti Skoru Hesaplayıcı
ISS değerini almak için en yüksek üç AIS bölge skorunu (her biri 0-6) girin.
Sonuç
Nasıl hesaplanır?
En ağır yaralanan üç vücut bölgesinin her biri için birer Kısaltılmış Yaralanma Skalası (AIS) puanı girersiniz; her biri 0 ile 6 arasında tam sayıdır. Yaralanma Şiddeti Skoru bunların karelerinin toplamıdır: ISS = AIS₁² + AIS₂² + AIS₃². Üç puandan biri 6 ise araç toplama yapmaz ve ISS = 75 olarak belirler.
Ondalıklı değerler en yakın tam sayıya yuvarlanır; 0-6 aralığı dışındaki değer sonuç vermez. Araç, girdiğiniz üç puanın kendi bölgelerindeki en yüksek puanlar olup olmadığını ya da farklı bölgelerden gelip gelmediğini denetlemez; AIS puanlarını doğru atamak kullanıcıya aittir. Toplamı sonra kendi aralıklarıyla etiketler: 9'un altı Hafif, 9 ile 15 arası Orta, 16 ile 24 arası Ağır, 25 ve üzeri Kritik. Bu etiketler sayının hızlı bir okumasıdır, klinik tanı değildir. Skor, kayıt ve araştırma için bir sınıflandırma aracıdır; tedaviyi yönlendirmez.
Örnek hesaplama
En yüksek üç bölge puanının 3, 2 ve 2 olduğunu varsayalım. Kareleri 3² = 9, 2² = 4 ve 2² = 4'tür. Toplayınca 9 + 4 + 4 = 17 bulunur. Bu değer 16-24 aralığına düştüğü için araç Ağır etiketini verir. İlk puan 3'ten 4'e çıksa 16 + 4 + 4 = 24 olurdu, yine Ağır; ikinci puan da 3 olsa (4, 3, 2) toplam 29 çıkar ve Kritik olur.
Sık yapılan hatalar
- Puanları karesini almadan toplamak. 3, 2 ve 2'nin düz toplamı 7'dir, ancak ISS 17'dir; çünkü kare almak en yüksek puana en fazla ağırlığı verir.
- Aynı vücut bölgesinden iki yaralanma girmek. Yöntem her bölgeden tek puan alır; her bölgedeki en ağır yaralanmayı kullanın.
- Daha yüksek bir puanı atlayıp hafif bir bölgenin puanını girmek. İlk kaydedilen üçü değil, en yüksek üç bölge puanını kullanın.
- AIS 6'nın karesinin alınacağını sanmak. Herhangi bir 6, toplamı doğrudan 75 yapar.
- Hafif, Orta, Ağır ve Kritik etiketlerini tıbbi tavsiye saymak. Bunlar yalnızca sayının büyüklüğünü anlatır.
Kaynaklar
Bu hesaplama hakkında
Yaralanma Şiddeti Skoru (ISS), travma tıbbında bir hastanın birden fazla vücut bölgesindeki yaralanmalarının genel şiddetini sayısal olarak ifade etmek için kullanılan anatomik bir puanlama sistemidir. Sistemin temelini, altı vücut bölgesinin her birindeki yaralanma şiddetini 1 (hafif) ile 6 (yaşamla bağdaşmaz) arasında derecelendiren Kısaltılmış Yaralanma Skalası (AIS) oluşturur. ISS, farklı üç vücut bölgesinden alınan en yüksek üç AIS puanının karelerinin toplanmasıyla hesaplanır; herhangi bir yaralanma AIS 6 olarak derecelendirilmişse ISS otomatik olarak en yüksek değer olan 75'e sabitlenir.
1974 yılında geliştirilen ve bugün hâlâ en yaygın kullanılan anatomik yaralanma şiddeti ölçütü olan ISS; travma kayıt sistemleri, acil servisler ve travma cerrahları tarafından hastaları triyaj etmek, mortalite riskini öngörmek ve hastaneler ile travma sistemleri arasında sonuçları karşılaştırmak amacıyla kullanılır. Bu bir tanı veya tedavi aracı değil, araştırma ve epidemiyolojik sınıflandırma amaçlı bir puanlama sistemidir — gerçek skorlama her zaman eğitimli klinisyenler tarafından gerçek yaralanmalar incelenerek yapılır.
Bu faydalı oldu mu?
En fazla 3 tepki seçebilirsiniz.
Popüler hesaplayıcılar
Kredi Hesaplama
Aylık taksit, toplam faiz ve ödeme planını hesaplayın.
Yüzde Hesaplama
Yüzde değişim, indirim ve oran hesaplamaları.
İndirim Hesaplama
İndirimli fiyatı, kazancı ve indirim tutarını hesaplayın.
Vücut Kitle Endeksi (VKİ)
Boy ve kiloya göre vücut kitle endeksini hesaplayın.
Yaş Hesaplama
Doğum tarihinden bugüne tam yıl, ay ve gün cinsinden yaşınızı hesaplayın.
Bileşik Faiz Hesaplama
Ana para, faiz oranı ve süreye göre bileşik faizle nihai tutarı hesaplayın.
Tüm Hesaplayıcılar
- Kredi Hesaplama
- Kar Hesaplama
- İndirim Hesaplama
- Vücut Kitle Endeksi (VKİ)
- Yüzde Hesaplama
- İdeal Kilo Hesaplama
- Yaş Hesaplama
- Gebelik Hesaplama
- Bileşik Faiz Hesaplama
- Bazal Metabolizma (BMR) Hesaplama
- Bahşiş Hesaplama
- Yakıt Maliyeti Hesaplama
- Tarih Farkı Hesaplama
- Uyku Döngüsü Hesaplama
- Günlük Su İhtiyacı Hesaplama
- Basit Faiz Hesaplama
- Kalp Atış Hızı Bölgeleri Hesaplama
- Koşu Temposu Hesaplama
- Evcil Hayvan Yaşı Hesaplama
- Kalori Yakım Hesaplama
- Makro Besin Dağılımı Hesaplama
- TDEE (Toplam Günlük Enerji İhtiyacı) Hesaplama
- Bel-Kalça Oranı Hesaplama
- Takdir ve Teşekkür Belgesi Hesaplama
- Tek Tekrar Maksimum (1RM) Hesaplama
- Yumurtlama (Ovülasyon) Hesaplama
- Elektrik Maliyeti Hesaplama
- Birim Fiyat Hesaplama
- Tasarruf Hedefi Hesaplama
- Başabaş Noktası Hesaplama
- Boya Hesaplama
- Vize-Final Ortalama Hesaplama
- İş Günü Hesaplama
- Saat Farkı (Süre) Hesaplama
- Yakıt Tüketimi Hesaplama
- Sıcaklık Birimi Çevirici
- Fayans (Seramik) Hesaplama
- En-Boy Oranı Hesaplama
- Roma Rakamı Çevirici
- Hedef Kilo Süresi Hesaplama
- Maaş Çevirici (Saatlik-Yıllık)
- Kredi Kartı Doğrulama (Luhn)
- Vücut Yüzey Alanı (BSA) Hesaplama
- Hissedilen Sıcaklık Hesaplama
- Ohm Kanunu Hesaplama
- PPI (Piksel Yoğunluğu) Hesaplama
- Molar Kütle Hesaplama
- Burç Hesaplama (Batı + Çin)
- IBAN Doğrulama
- Ayakkabı Numarası Dönüştürücü
- Ülke Bilgisi (Telefon Kodu) Sorgulama
- Saat Dilimi Farkı (Dünya Saati)
- CAGR (Bileşik Yıllık Büyüme) Hesaplama
- 72 Kuralı Hesaplama
- Kandaki Alkol (Promil) Hesaplama
- Yağsız Vücut Kütlesi (LBM) Hesaplama
- Pisagor Teoremi Hesaplama
- Hız Birimi Dönüştürücü
- İndirme Süresi Hesaplama
- Tarih Hesaplama (Gün Ekle/Çıkar)
Hesaplayıcı bulunamadı
Yorumlar (1)
Üç vücut bölgesinin yalnızca en ağır yaralanması sayıldığı için puan hızla yükselir. Tek bir bölgede AIS 5 bile 25 verir ve Kritik etiketine ulaşır; üç bölgede AIS 3 ise 27 eder. 6 girilen herhangi bir değer, diğerlerine bakılmaksızın puanı 75 yapar. Araç girdiğiniz üç değeri olduğu gibi alır, bölgeleri doğrulamaz; doğru AIS kodlaması eğitimli klinisyenlerde kalır. Bu puanla nerede karşılaşıyorsunuz, derste mi yoksa kayıt verilerinde mi?