Berg Denge Ölçeği Hesaplama

Düşme riski kategorisini görmek için toplam Berg Denge Ölçeği puanını girin.

Sonuç

Orta düşme riski (32/56)
32 / 56
0-20 yüksek, 21-40 orta, 41-56 düşük düşme riski

Nasıl hesaplanır?

Araç testin kendisini puanlamaz. Berg formundaki 14 görevin puanlarını (her biri 0–4) toplayarak 0 ile 56 arasında bir toplam bulur ve bunu girersiniz. Araç toplamı üç banttan birine yerleştirir: 0–20 yüksek, 21–40 orta, 41–56 düşük düşme riski.

0'ın altında veya 56'nın üstünde bir toplam ya da boş alan sonuç vermez. Ondalıklı toplam kabul edilir ve tam puana yuvarlanarak gösterilir, ancak bant tam değere göre belirlenir: 20,5 orta banda (20'nin üstünde) düşer ve 21 olarak görünür. Sonuç, aracın kendi bantlarına dayanan bir tarama etiketidir. Başka kaynaklar sınırları farklı çizer (sayfa metni yaklaşık 45'i artmış risk noktası olarak anar); bu yüzden buradaki “düşük” etiketi kişinin güvende olduğu anlamına gelmez.

Örnek hesaplama

Bir fizyoterapist hastayı Berg'in 14 görevinde puanlıyor ve madde puanları toplamı 56 üzerinden 32 çıkıyor. Toplam 20'nin üzerinde, 40'ı geçmiyor; yani 21–40 bandına düşer. Araç Orta düşme riski (32/56) sonucunu verir. Toplam 20 olsaydı Yüksek, 41 olsaydı Düşük çıkardı; dolayısıyla sınıra yakın bir puanlık değişim, kişinin dengesi neredeyse aynı kalsa bile etiketi değiştirir.

Bu örneği dene →

Sık yapılan hatalar

  • 14 maddenin toplamı yerine tek bir madde puanını (0–4) girmek. Örneğin 4 yazarsanız 56 üzerinden toplam sayıldığı için “yüksek düşme riski” çıkar.
  • Puan yerine yüzde girmek (örneğin 57). Form 56 üzerindendir, 56'nın üstündeki değerlerde sonuç görünmez.
  • Etiket düşük diyor diye 41–44 arasını açıkça güvenli saymak. Aracın bantları geniştir ve başka kaynaklar yaşlı yetişkinlerde yaklaşık 45 civarındaki toplamı artmış risk olarak işaretler.
  • Farklı değerlendirenlerin veya günlerin puanlarını ortak bir düzen olmadan karşılaştırmak. Tek bir maddedeki bir puan toplamı bant sınırının öte yanına taşıyabilir.
  • Etiketi tanı ya da tedavi kararı olarak kullanmak. Bu, bir referans yorumudur ve klinisyenin tam değerlendirmesinin yerini tutmaz.

Kaynaklar

Bu hesaplama hakkında

Berg Denge Ölçeği (BBS), desteksiz ayakta durma, öne doğru uzanma, 360 derece dönme ve tek ayak üzerinde durma gibi 14 işlevsel görevden oluşan, yaygın olarak kullanılan klinik bir değerlendirme aracıdır; her görev, kişinin ne kadar iyi yaptığına göre 0 ile 4 arasında puanlanır ve toplamda en fazla 56 puan verir. Fizyoterapistler, ergoterapistler ve geriatri uzmanları, yaşlı yetişkinlerde, inme geçirmiş kişilerde ve nörolojik veya kas-iskelet sistemi rahatsızlığı olan bireylerde dengeyi değerlendirmek için bu ölçeği kullanır.

Toplam puan, genellikle bir düşme riski kategorisine karşılık gelen yerleşik eşik değerlerine göre yorumlanır — genellikle düşük, orta veya yüksek risk olarak gruplanır; daha düşük aralıklar ise bir yardımcı hareket cihazına daha fazla bağımlılığa karşılık gelir. Bu hesaplayıcı üç aralık kullanır: 0–20 yüksek, 21–40 orta ve 41–56 düşük düşme riski. Bazı klinik kaynaklar toplumda yaşayan yaşlı yetişkinlerde yaklaşık 45’in altındaki puanları artmış risk olarak işaretler; bu nedenle burada düşük risk görünen 41–45 arası bir puan, bir klinisyenin değerlendirmesini gerektirir. Bu hesaplayıcı, toplam bir BBS puanını düşme riski kategorisine yorumlar; yalnızca bir tarama referansıdır ve bir klinisyenin tam değerlendirmesinin yerini tutmaz. Bu üç aralık Berg'in özgün makalelerindeki eşikler değil, yaygın bir eğitim kuralıdır; bu nedenle basitleştirilmiş bir tarama yardımı olarak görün.

Bu faydalı oldu mu?

En fazla 3 tepki seçebilirsiniz.

Yorumlar

  • İlk yorumu siz yazın.

Popüler hesaplayıcılar

Tüm Hesaplayıcılar