APGAR Evcil Hayvan Skoru Hesaplayıcı

Uyarlanmış APGAR bulgularıyla yeni doğan yavru köpek veya kedinin canlılığını puanlayın.

Nasıl hesaplanır?

Beş bulgunun her biri 0, 1 veya 2 puanlanır ve toplanır: skor = kalp hızı + solunum çabası + refleks uyarılabilirliği + kas tonusu + mukoza rengi. Seçenekler şöyledir: kalp hızı yok, 180 atım/dk altı veya 180 atım/dk üstü; solunum yok, yavaş ya da düzensiz veya dakikada 15'in üzerinde düzenli; refleks yok, yüz buruşturma veya canlı; tonus gevşek, hafif fleksiyon veya aktif hareket; renk siyanotik ya da soluk, hafif siyanotik veya pembe. Toplam 0 ile 10 arasındadır. Değerlendirme 7 ile 10 arasında normal, 4 ile 6 arasında orta düzey sıkıntı, 0 ile 3 arasında ağır sıkıntı / kritik şeklindedir. Beş bulgunun tamamı zorunludur ve her biri tam olarak 0, 1 veya 2 olmalıdır; biri eksikse ya da başka bir değerse sonuç gösterilmez. Skor yavru köpek ile yavru kediyi ayırt etmez; eğitim amaçlıdır, veteriner tavsiyesi değildir.

Örnek hesaplama

Yeni doğmuş bir yavru köpeğin kalp hızı 180 atım/dk üstünde (2), solunumu yavaş veya düzensiz (1), çimdiğe yüz buruşturarak yanıt veriyor (1), aktif hareket ediyor (2) ve diş etleri hafif siyanotik (1). Toplam: 2 + 1 + 1 + 2 + 1 = 7. Araç 7 / 10 sonucunu ve Normal / sağlıklı değerlendirmesini gösterir. Diş etleri soluk (0) olsaydı toplam 6 olurdu ve sonuç Orta düzey sıkıntı çıkardı.

Bu örneği dene →

Sık yapılan hatalar

  • Açıklama yerine puana bakarak seçmek. 0, 1 ve 2 her seçeneğin sonunda parantez içinde yazılıdır; önce ifadeyi okuyun: Pembe 2 puandır ama Hafif siyanotik 1 puandır.
  • İnsan bebeğe ait kalp hızı veya solunum eşiklerini kullanmak. Bu araç 180 atım/dk altı ya da üstü ile dakikada 15 üzeri düzenli solunumu esas alır.
  • Bir kez puanlayıp sonucu kesin saymak. Tek bir toplam anlık görüntüdür; aynı yavru sonraki kontrolde farklı puan alabilir.
  • Sınır değerleri gözden kaçırmak. 7 toplam zaten normaldir, 6 ise orta düzey sıkıntıdır; 3 kritik, 4 ise orta düzeydir.
  • Bir bulguyu boş bırakmak ya da 0-2 dışında değer vermek. Form her bulguyu varsayılan olarak 2 gösterir, ancak eksik veya geçersiz bulgu kısmi toplam yerine sonuç vermez.

Bu hesaplama hakkında

Orijinal APGAR skoru, anesteziyolog Dr. Virginia Apgar tarafından 1952 yılında, doğumdan hemen sonra insan yenidoğanının durumunu hızlı ve standart bir şekilde değerlendirmek amacıyla geliştirilmiştir; kalp hızı, solunum çabası, kas tonusu, refleks yanıtı ve renk olmak üzere beş bulguyu her biri 0-2 puan üzerinden puanlar. Veteriner hekimler, özellikle sezaryen doğumdan sonra yavru köpek ve kediler için aynı beş kategorili çerçeveyi uyarlayarak insan kriterlerini türe özgü karşılıklarla değiştirmiştir: yenidoğan köpek ve kedilere özgü kalp hızı eşikleri, solunum çabası, hareketlilik ve kas tonusu, refleks uyarılabilirliği ve mukoza rengi.

0 ile 10 arasında toplanan bu uyarlanmış skor, veteriner kliniklerinde ve yetiştiricilik uygulamalarında hangi yavruların acil canlandırma desteğine (hava yolunu açma veya ısıtma gibi) ihtiyaç duyduğunu, hangilerinin stabil olduğunu hızla ayırt etmek ve doğumdan sonraki kritik ilk dakikalarda tekrarlanan kontrollerle bir yavru grubunun ilerlemesini izlemek için kullanılır.

Bu faydalı oldu mu?

En fazla 3 tepki seçebilirsiniz.

Yorumlar

  • İlk yorumu siz yazın.

Popüler hesaplayıcılar

Tüm Hesaplayıcılar